SAD pokrenule zračne napade u Iraku u znak odmazde za raketne napade, potvrđuje Pentagon

fdgfthgz
Napadi su bili usmjereni na iransku miliciju koju Pentagon optužuje za ubojstvo dva američka vojnika i žene iz Velike Britanije u srijedu

 

Pentagon je potvrdio da su američke snage izvele zračne napade u Iraku protiv onoga što je opisao kao pet skladišta oružja kojim upravlja iranska milicija, u znak odmazde za raketni napad u kojem su poginula dva američka i jedan britanski vojnik u blizini Bagdada.

Napadi dolaze samo dva mjeseca nakon što je slična eskalacija dovela SAD i Iran na rub izravnog sukoba.  

Šef središnje američke komande, marinski general Frank McKenzie, izjavio je da je SAD udario predmete s oružjem kojim upravlja Kata'ib Hezbollah, paravojna skupina s jakim vezama s Teheranom, koje SAD optužuje za raketni napad u srijedu.

McKenzie je rekao da je američka vojska upoznata s drugim lokacijama kata'ib Hezbollaha, ali da ih nije gađala zbog rizika od civilnih žrtava.

"Kada pogledamo lokacije, vrlo često se oni miješaju sa civilnim aktivnostima i postoji velika vjerovatnoća za civilnu štetu ako napadnemo ta mjesta", rekao je McKenzie. "Sjedinjene Američke Države to neće učiniti."

Ali upozorio je na više odmazde SAD-a ako dođe do daljih napada Kata'ib Hezbollaha.

"Znaju da će biti značajnih sankcija ukoliko uporno budu u takvom ponašanju u budućnosti", rekao je. „Spremni smo da ih natjeramo da zažale.“

Fokus na represalije isključivo protiv Kataiib Hezbollaha, a ne njegovih iranskih pristalica, čini se da predstavlja deeskalaciju. Prethodna politika uprave bila je da će odgovoriti na svaki napad milicije podržane od Irana kao da je to direktan napad samog Irana.

McKenzie je rekao da je tražio od svojih iračkih kolega da poduzmu mjere i zatvore lokacije. Predsjednik Iraka Barham Salih osudio je zračne napade SAD-a kao kršenje nacionalnog suvereniteta i upozorio da je toj zemlji opasnost da padne u haos i postane propala država. Vlada u Bagdadu saopćila je da će podnijeti žalbu na vazdušne napade Savjetu sigurnosti UN-a.

Ministar obrane Mark Esper rekao je novinarima u Pentagonu u četvrtak da ga je Donald Trump ovlastio da poduzme sve radnje koje bude smatrao potrebnim.

Britanski ministar odbrane, Ben Wallace, rekao je da Velika Britanija podržava pravo SAD-a da se brani, "kao što su to učinili večeras". Rekao je da "koalicija stoji rame uz rame u Iraku" i da "oni koji žele naštetiti našim oružanim snagama [Velike Britanije] mogu očekivati ​​da će dobiti snažan odgovor".

Dva američka vojnika i jedan britanski borbeni ljekar ubijeni su, a 14 drugih vojnika je ranjeno kada je 18 raketa pogodilo kamp Tanji u srijedu. Američka vojska saopštila je da su rakete Katjuše 107 mm ispaljene s lansera kamiona koji su iračke snage sigurnosti pronašle u blizini baze nakon napada.

Britanac ubijen u srijedu, imenovan je L / Cpl Brodie Gillon, rezervistom koji je služio kao specijalni ljekar sa škotskim i sjevernoirskim Yeomanryjem i dobrovoljno se rasporedio u Iraku ove godine.

Kata'ib Hezbollah bila je odgovorna za raketni napad u decembru na vojnu bazu u Kirkuku, u kojem je poginuo jedan Amerikanac, što je rezultiralo američkim vojnim udarima. To je dovelo do protesta ispred američke ambasade u Bagdadu, koje su organizovale proiranske milicije, a zatim i američki atentat bespilotnim letjelicama na najmoćnijeg iranskog revolucionarnog generala Qassema Suleimanija.

Kao odgovor, Iran je ispalio balističke rakete protiv zračne baze al-Asad u Iraku, što je rezultiralo traumatičnim ozljedama mozga na više od 100 američkih vojnika.

McKenzie u petak bilo je "prerano da se kaže" hoće li Iran tražiti dodatnu osvetu zbog Suleimanijeve smrti.

„Nijedan njihov osnovni cilj nije promijenjen“, rekao je. "To je samo njihova sposobnost pogubljenja i njihova sposobnost donošenja odluka" koje su izvršene njegovim ubistvom.

„Pomno pratim napade američkih snaga u Iraku. Svako ko povrijedi ili ubije Amerikanca suočiće se s posljedicama, a američke snage uvijek imaju pravo na obranu “, rekao je Eliot Engel, demokratski predsjednik Odbora za vanjske poslove Doma.

„Ali gledajući cjelokupnu sliku, zračni napadi očigledno ne unapređuju naš širi interes odvraćanja Irana i ne čine strategiju. Ova uprava se kriza iz krize u krizu bez ikakvog plana. Rezultat toga je da smo sada bliži ratu sa zemljom koja je bliža posjedovanju nuklearnog oružja. To je opasno i neodgovorno. "