SAD sprema zakon koji milionima imigranata otvara put do američkog državljanstva

.
Sjedinjene Američke Države najavile su opsežni zakon o imigracijama koji će otvoriti put do američkog državljanstva milionima imigranata koji se već nalaze u Americi, te omogućiti da oni koji su kao djeca dovedeni u SAD dođu do validnih ličnih dokumenata.

Ovaj zakon će se uskoro naćin pred usko podijeljenim Kongresom SAD-a, a predstavlja pokušaj novoizabranog predsjednika Joe Bidena da ponovo započne razgovore o reformi američkog imigracijskog sistema.

 

Trenutno je pred Kongresom više samostalnih zakona koji imaju za cilj revidirati manje dijelove imigracionog sistema u zemlji. Na primjer, sentor Lindsey Graham, republikanac iz Južne Karoline, te Dick Durbin, demokrata iz Illinoisa, ponovno su uveli svoj Dream Act, koji bi imigrantima koji su ilegalno u zemlju došli kao djeca, pružio put do državljanstva.

 

Ipak je na Kongresu da odluči da li će usvojiti jedan zakon ili će ga podijeliti u više odvojenih odluka.

 

Novi predloženi zakon pak je otišao dalje od posljednjih napora da se izmijeni imigracijska politika iz 2013. godine, i to smanjujući potrebno vrijeme za stjecanje državljanstva sa 13 na osam godina. Time bi imigranti bili u privremenom statusu pet godina, a naredne tri bi čekali da dobiju državljanstvo.

 

Iznimka bi bila imigranti bez dokumenata koji su u SAD došli kao djeca. Takve osobe bi mogle direktno doći do zelene karte ukoliko ispunjavaju uslove.

 

Podsjetimo da je izmjena imigracijske politike jedno od predizbornih obećanja Joe Bidena.