SAD ukinuo zabranu unošenja laptopa Emiratima

Home

SAD ukinuo zabranu unošenja laptopa Emiratima


SAD je ukinuo zabranu unošenja laptop i tablet računara putnicima aviokompanije Etihad Airways koji lete iz Abu Dhabija, prijestolnice Ujedinjenih Arapskih Emirata, saopćili su američki zvaničnici.

Prema riječima glasnogovornika američkog Ministarstva za unutrašnju sigurnost Davida Lapana, odluka da se ukine zabrana za unošenje tih uređaja letovima iz Abu Dabija uslijedila je nakon što je Etihad unaprijedio sigurnosne mjere, prenio je AFP.

"Pohvaljujemo Etihad jer je brzo radio na primjeni tih dodatnih mjera. Njihovi napori su model i sa strane i za domaće aviokompanije koje nastoje usvojiti nove mjere", rekao je Lapan.

Pokušaji ISIL-a

Etihad je pozdravio odluku američkog ministarstva koja je uslijedila više od tri mjeseca nakon što je SAD zabranio unošenje laptopa na direktne letove sa deset aerodroma u Turskoj, Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

#UAE appreciates cooperation with #US govt./@DHSgov to protect passengers and global aviation.

— UAE Embassy US (@UAEEmbassyUS) July 2, 2017

Etihad je prva aviokompanija koja je profitirala od ukidanja zabrane, kojom je bilo predviđeno da laptopima i elektronskim uređajima većim od mobilnih telefona neće biti dozvoljeno da se unesu na direktne letove sa aerodroma, uključujući iz Abu Dhabija.

Zabrana je uvedena nakon što su obavještajni zvaničnici saznali za pokušaje grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) da napravi bombu koja bi se mogla sakriti unutar takvih uređaja.

 

Izvor: Agencije

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 03/07/2017 - 09:04

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top