SAD vrši pritisak na S. Arabiju da okonča zaljevsku krizu i rat u Jemenu

Sjedinjene Američke Države pojačavaju pritisak na Saudijsku Arabiju da obnovi veze sa Katarom, javio je Bloomberg, dok je kraljevina i dalje pod snažnim monitoringom međunarodne zajednice zbog uloge u ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Washington ima tendenciju da riješi više od godinu dugu krizu u Zaljevu i ekonomsku izolaciju koju su Kataru nametnule Saudijska Arabija i još tri arapske zemlje, tvrdi Bloomberg, citirajući neimenovane izvore bliske SAD-u.

Saudijska Arabija, Bahrein, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati u julu 2017. godine prekinuli su političke i ekonomske veze sa Katarom, te maloj arapskoj zemlji, u kojoj se nalazi velika američka zračna baza, nametnule kopnenu, morsku i zračnu blokadu.

Četiri zemlje optužuju Katar za „podršku terorizmu“, što u Dohi negiraju, te zahtijevaju da Katar ispuni 13 zahtjeva ukoliko želi da se kriza okonča.

Prošle sedmice, saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman pohvalio je ekonomiju Katara, u rijetkom pomirljivom istupu usmjerenom na susjednu zemlju.  

Bin Salman je pod velikim pritiskom zbog svoje moguće umiješanosti u ubistvo Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije 2. oktobra.

Analitičari nagovještavaju da bi teška situacija mogla primorati Saudijsku Arabiju da promijeni vanjsku politiku, kao i da ukine blokadu Katara.

Konflikt koji izaziva humanitarnu katastrofu

Prema jednom izvoru koje je kontaktirao Blomberg, administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa također vrši pritisak na Saudijsku Arabiju da riješi situaciju s ratom u Jemenu, koji je izazvao veliku humanitarnu krizu u ovoj zemlji.

Konflikt u Jemenu, najsiromašnijoj zemlji arapskog svijeta, počeo je 2014. godine kada su pobunjenici Husi zauzeli glavni grad Sanau.

Od tada, koalicija Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata bori se s Husima.

Prema izvještaju Ujedinjenih nacija iz avgusta, utemeljene su tvrdnje da su sve strane u konfliktu prekršile međunarodni humanitarni zakon, što uključuje smrtonosne zračne napade, seksualno nasilje i regrutovanje djece u vojsku.

Tokom rata, ubijeno je preko 10.000 civila, dok je osam miliona u opasnosti da umre od gladi.