Šahistima ŠK “Cazin” dvije zlatne medalje

Nnm

Na pojedinačnom prvenstvu u Tuzli održanom od 08 - 11.oktobra nastupilo je 46 kadeta, kadetkinja, juniora i juniorki iz 13 šahovskih klubova ŠS Federacije BiH. Organizatori takmičenja su bili Šahovski Savez FBiH i Tuzlanski šahovski klub „Sloboda“, a domaćin takmičenja je bio Motel „Rudar“.

Prvenstvo je igrano po starosnim grupama i to:

• kadetkinje do 8, 10, 12, 14 i 16 godina, juniorke do 18 

• kadeti do 8, 10, 12, 14 i 16 godina, juniori do 18 

Sa područja USK-a nastupila su 3 takmičara, a najuspješniji su bili  Kekić Ahmed u starosnoj grupi do 8 godina i Kekić Naid u starosnoj grupi do 10 godina (obojica iz Bosanke Otoke) koji su osvojili prva mjesta i  zlatne medalje nastupivši za ŠK „Cazin“.

Solidan plasman je ostvario i Čolić Imran iz Bihaća koji je osvojio četvrto mjesto u starosnoj grupi do 10 godina, nastupivši za ŠK „Bihać“.

Braća Kekić su zaista superiorno osvojili prva mjesta u svojim grupama, tako da je Kekić Ahmed dobio sve partije 6/6, a Kekić Naid 5,5/6, te potvrdili da se zaista radi o talentiranim i perspektivnim šahistima.

Finansiranje nastupa takmičara na ovom prvenstvu pored roditelja i klubova podržali su Šahovski savez USK-a i Sportski savez USK-a, sufinansiranjem projekata za nastup mladih šahista.

Po troje najuspješnijih šahista i šahitkinja iz svake grupe ŠS FBiH (12 grupa) ostvarili su plasman na predstojeće21.Kadetsko i juniorsko prvenstvo BiH.

Organizator je za prvoplasirane obezbjedio pehare, a za troje prvoplasiranih  diplome.

Najuspješniji klub je TŠK „Sloboda“ iz Tuzle koji je ukupno osvojio 10 medalja (4 zlatne, dvije srebrne i četiri brončane), nastupivši na ovom prvenstvu sa 14 takmičara.