Sajam privrede, poljoprivrede i zanatstva u Skenderiji

Kantonalno javno preduzeće (KJP) Centar Skenderija od 5. do 7. decembra 2018. godine, u Sarajevu će organizirati specijaliziranu sajamsku manifestaciju ”5. Sajam privrede, poljoprivrede i zanatstva“, javlja Anadolu Agency (AA).

Najveća pažnja tokom sajma bit će posvećena razvoju sektora malog i srednjeg poduzetništva kao generatoru regionalnog i lokalnog rasta i razvoja jer angažuju lokalnu i regionalnu infrastrukturu i zapošljavaju lokalnu radnu snagu.

To se prije svega odnosi na smanjenje stope nezaposlenosti, poticanje privrednog oživljavanja slabije razvijenih kantona, doprinos izvozu, poticanje lokalne ponude, povećanje lokalnih prihoda i tome slično.

Izložbeni program Sajma obuhvata proizvode i usluge iz oblasti poljoprivrede (ratarstvo, stočarstvo i ribarstvo), prehrambene industrije (mlinsko-pekarska industrija, konditorska industrija, industrija za preradu i proizvodnju ulja, industrija za preradu voća i povrća, mljekarska industrija, industrija za konzerviranje ribe, mesnoprerađivačka industrija i industrija pića), široke potrošnje (kozmetika, kućna hemija, mali kućni aparati, računari, televizori, odeća i obuća), proizvodnje ambalaže te starih zanata i kućne radinosti.

Cilj sajma je prikazati najnovija domaća i regionalna tehnološka i kreativna dostignuća, poticanje međusobne saradnje i povezivanje subjekata malog i srednjeg sa velikim poduzetnicima, regionalno povezivanje bh. privrednih subjekata sa privrednicima iz okruženja i upoznavanje stručne i druge javnosti s mogućnostima ulaganja, poticajnim mjerama, te tradicijom malog i srednjeg poduzetništva u BiH

To je ujedno i prilika da se na jednom mjestu objedini više segmenata privredne djelatnosti, ali i promocija pozitivnog odnosa prema poduzetništvu. Stručno edukativni program Sajma privrede je u organizaciji partnera Privredne komore Kantona Sarajevo, Poljoprivredno prehrambeni fakultet u Sarajevu, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Organska kontrola.

Za vrijeme trajanja Sajma privrede (i dva dana nakon sajma) zainteresirani mogu posjetiti i internacionalni sajam minerala, dragog i poludragog kamenja.

Centar “Skenderija” je simbol grada Sarajeva i od osnivanja 1969. godine, pruža usluge organizacije priređivanja nacionalnih i međunarodnih sajmova. Svojim aktivnostima doprinosi razvoju poslovanja i osavremenjavanju postojećih privrednih kapaciteta na području Bosne i Hercegovine.

Organizacijom sajma i osmišljenim promotivnim aktivnostima nudimo priliku izlagačima, institucijama, organizacijama, komorama, strukovnim udruženjima, finansijskim institucijama i potencijalnim konzumentima proizvoda iz navedenih oblasti, da se prezentiraju i predstave svoju ponudu.