Sakupljao priloge i zasluge za pobjede, a na front je dolazio nakon što su bitke završene

ukrajina
Američki veteran James Vasquez u godinu dana skupio je više od 444.000 pratioca na društvenim mrežama. Ispod objava videa i fotografija iz ratnih zona u Ukrajini pripisivao je zasluge za borbene pobjede i prikupljao donacije za ukrajinsku vojsku.

 

Nakon što su ga pripadnici ukrajinskih oružanih snaga razotkrili kao prevaranta nestao je sa društvenih mreža, prenosi Newsweek.

James Vasquez se svojim pratiocima na društvenoj mreži Twitter predstavio kao volonter koji je samoinicijativno otišao u Ukrajinu. Tamo je, kako je sam tvrdio, trebao pomoći vojnicima ukrajinskih snaga (ZSU) u borbi.

Na svom izbrisanom profilu na društvenoj mreži, osim detaljnih opisa ratovanja, u više je navrata sebi pripisivao zasluge vojnim pobjedama. U jednom od postova tvrdio je da je njegova jedinica uspjela uništiti sedam ruskih tenkova. Svoje objave potkrijepio je fotografijama i video snimkama iz raznih bitaka.

U jednom od svojih zadnjih objavljenih videa objašnjava što se događa na fronti i objašnjava kakvi se projektili čuju u pozadini. Također je pozvao svoje sljedbenike da doniraju ukrajinskoj vojsci. Nije jasno koliko je donacija skupio i što se s njima dogodilo.

Vasquez je penzionisani američki vojnik koji se, prema pisanju stranih medija, borio i u Iraku i Afganistanu. Za online publiku, ali i za neke svjetske medije, je važio za pouzdanog izvora s ratišta. Njegove objave na društvenim mrežama popraćene su entuzijastičnim komentarima njegovih pristaša, koji su ga često opisivali kao nesebičnog heroja.

Prema riječima ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dimitra Kulebe, nekoliko hiljada američkih dobrovoljaca koji se bore u ZSU-u i koji također imaju službenu potvrdu o upisu u ukrajinsku vojsku stiglo je u Ukrajinu u posljednjih godinu dana.

"Kao vojniku Oružanih snaga Ukrajine, koji mora živjeti po pravilima Oružanih snaga i koji sam se borio za Oružane snage Ukrajine, dosta mi je laži", napisala je američka volonterka Sarah Ashton-Cirillo na društvenim mrežama. mreže , navodeći da su postovi Jamesa Vasqueza lažni.

Kako je objasnila, Vasquez ne može pokazati svoje dokumente jer nikada nije primljen u vojsku ukrajinskih snaga. Proces novačenja, koji traje nekoliko sedmica ili mjeseci, inače uključuje poziv, provjeru dobrovoljca, razne fizičke i intelektualne provjere te potpisan ugovor na tri godine ili do kraja mobilizacije.

Čini se da je Vasquez dolazio na bojno polje kada su borbe već bile završene ili da je u nekim slučajevima uspio doći do tačaka dostupnih i civilima. Bili su dovoljno blizu bitke da se granatiranje još uvijek moglo čuti na snimcima što je njegovim objavama dalo legitimitet. Osim toga, vozio je iza pravih konvoja ukrajinskih vojnika i fotografirao se s njima kao dio tima.

"Jamesa sam sreo tri puta tokom moje službe u ZSU, i svaki put je bio tamo kao civil. Zato je bilo jako šokantno kada je objavio da ide u misiju u Soledar, nakon što smo mi već otišli odatle", napisao je drugi američki vojnik u ZSU.

Nekoliko istaknutih američkih političara također je glasno podržalo Vasqueza u njegovim aktivnostima. Među njima je i Adam Kizinger , bivši republikanski kongresnik i politički komentator CNN-a. Bio je jedan od predvodnika inicijative da Twitter verificira Vasquezov profil plavom kvačicom.