Salkić bojkotuje mjere koje mu je uveo Dodik: Ne moram mu polagati račune

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić odbija da postupa po mjerama koje mu je još u februaru izrekao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Mjere su uvedene jer je Salkić radio protiv interesa RS-a, poručio je tada Dodik.

Salkić kaže da mjere koje je dobio pismenim putem, nije ni pročitao. Račune za to gdje putuje i sa kim se sastaje, tvrdi, ne mora da polaže Miloradu Dodiku.

“Ja mogu funksionisati i bez predsjednika entiteta. Mogu funksionisati i da mi on uskrati potpunu podršku, ja ću funksionisati i raditi ono što od mene građani očekuju, i neću raditi ono što od mene očekuje predsjednik entiteta”, poručuje Salkić.

Ramiz Salkić morao je prema mjerama koje dobio da o svojim putovanjima pismenim putem obavijesti Kabinet predsjednika RS-a. Morao je da obrazloži teme sastanaka, kao i sva javna istupanja i druge aktivnosti. Baš zbog tih aktivnosti i javnih istupanja koji su bili, kako kaže Dodik, protiv RS-a, uslijedile su mjere među kojima i umanjenje plate. Po mišljenju Milorada Dodika, Saklić platu nije ni zaradio.

“Ne vidim ga, nemam pojma ni gdje je ni šta radi. Eto. Ali, uglavnom, ono što je u skladu sa zakonom, to je ispoštovao. On nije zaradio svoju platu. On je radio protiv RS-a. I u tom pogledu naravno da sam smatrao neophodnim da preduzmem mjeru”, obrazložio je Dodik.

Salkiću je nedavno plata smanjena za 20 posto zbog čega se žalio i sudu. Smanjena plata i druge mjere koje mu je Dodik izrekao, uslijedile su nakon Salkićeve izjave da Milorad Dodik radi na uspostavljanju oružanih formacija.