Samir Hadžić, otac El-Emina Hadžića: Vjerujem da je moj sin živ

"Vjerujem da je moj sin živ. Ako bude drugačije, prihvatit ću", kazao je jučer u ekskluzivnoj ispovijesti za "Dnevni avaz" Samir Hadžić, otac El-Emina, 22-godišnjeg mladića koji je nestao 3. januara u jutarnjim satima na Ponijerima kod Kaknja.

Veliki snijeg

El-Emin se udaljio iz vikendice na Vrhevlju, gdje je bio s drugovima. Od tada, stotine spasilaca tragaju za njim.

S njegovim ocem Samirom razgovaramo u restoranu na Ponijerima u koji je dan prije nestanka El-Emin svratio na piće. Otac kaže da ne može vjerovati u priče vezane uz drogu.

- Odgajao sam ga tako da bježi ako vidi da to neko konzumira. Mi smo došli iz Njemačke za praznike, cijela porodica, supruga, mlađi sin, koji u Njemačkoj igra fudbal. Sve je bilo u redu. El-Emin je 2. januara rekao da će otići na Ponijere. Ja sam čuo kada je krenuo, ali nisam se ni pozdravio s njim - govori Samir dok mu na oči naviru suze.

Planirali su krenuti natrag u Njemačku jučer, ali...

- Sada kada me neko pita šta je, kako je, nemam odgovora. Žao mi je što se nismo pozdravili. Nisam ga ni vezao za kuću, imao je određenu slobodu, on je došao da se odmori - priča Samir.

Kaže da je pričao s jednim od drugova s kojima je njegov sin bio te kobne noći u vikendici.

- Kaže da su svi trebali kući tog jutra i da je moj El-Emin govorio: "Moram kući, da mi se mater ne sekira." Onda su izašli iz vikendice, bio je veliki snijeg, nisu mogli ni upaliti BMW i vratili se. El-Emin je otišao na Ponijere lagano obučen. U tenama. I bilo mu je hladno. Znam da mu je mater govorila da je otišao u tankim čarapama. Da se makar obukao - kaže Samir.

Dodaje i kako su mu rekli da je Emin oko 5.30 sati samo istrčao iz kuće.

- Rekli su mi da nije obuo svoje tene, jer su bile mokre, nego druge cipele koje je našao u vikendici. Nije istrčao u čarapama. Jedan od drugova deset minuta poslije krenuo je za njim i kaže da je išao za tragovima. Kada ih je izgubio iz vida, vratio se u vikendicu. Pitao sam ga samo zašto odmah nije nekome javio da nema mog sina. Nije mi odgovorio. Da je samo nekoga nazvao... - kaže Samir.

Kupio cigarete

Nada se i vjeruje da je njegov sin živ, naročito jer su dva svjedoka potvrdila da su ga vidjela.

- Jedan čovjek vidio ga je ovdje, blizu staze na Ponijerima, kaže da je imao flašu crnog vina. Drugi ga je navodno vidio u Kamenici. On mu je prodao i cigarete. Kaže da mu ih je uredno platio. Kada mu je rođak pokazao sliku, rekao je da je to on, sto posto - dodaje na kraju Samir Hadžić.

Apel vlasnicima vikendica

Porodica nestalog Hadžića apelira na sve vlasnike vikendica na Ponijerima da provjere svoje objekte.

Jedna vikendica obijena je u prethodna tri dana i pronađena je vreća za spavanje u njoj.