Samit u Teheranu: Sirijsku krizu riješiti političkim putem

Sirijsku krizu treba riješiti političkim, a ne vojnim putem, jedna je od stavki u zajedničkoj izjavi koju su nakon trilateralnog samita u Teheranu usvojili lideri Irana, Rusije i Turske.

U Teheranu je održan trilateralni samit o Siriji kojem su prisustvovali predsjednici Turske, Rusije i Irana Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin i Hassan Rouhani. Nakon Samita trojica lidera usvojili su i zajedničku izjavu, prenosi Anadolija.

Lideri tri zemlje su u zajedničkoj izjavi podvukli kako se sirijska kriza treba riješiti političkim, a ne vojnim putim.

Naglašeno je također kako situaciju u Idlibu razmatrati kroz format u skladu s procesom saradnje u Astani.

Također je poručeno kako je neophodno odlučno se suprotstaviti separatističkim aktivnostima koje potkopavaju sigurnost susjeda i teritorijalni integritet Sirije.

Poziv na primirje

Erdogan je pozvao na tripartitnom susretu na vrhu s Putinom i Rouhanijem na uspostavu primirja u sirijskoj pokrajini Idlibu kako bi se izbjeglo "krvoproliće", javljaju svjetske agencije.

"Ako donesemo izjavu o primirju, bit će to među glavnim rezultatima ovog samita i jako će umiriti civilno stanovništvo", rekao je Erdogan na susretu koji se održava u Teheranu, prenosi France Presse.

Time bi se izbjeglo "krvoproliće" u Idlibu u slučaju ofanzive sirijskog režima, naglasio je, prenosi Hina.

Narod u Idlibu ne smije se prepustiti na milost i nemilost sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, kazao je Erdogan, prenosi dpa.

On je naglasio i da Turska koja je od početka sedmogodišnjeg rata primila već 3,5 miliona ljudi ne može više primati izbjeglice iz Sirije.

Putinovo protivljenje

Ruski predsjednik protivi se međutim primirju u Idlibu, posljednjem pobunjeničkom uporištu, jer Fronta al-Nusra i borci grupe Islamska država Irak i Levant koji su ondje prisutni, ne sudjeluju u mirovnim pregovorima. On je izrazio nadu da će pobunjenici položiti oružje i predati se.

Putin je rekao da sirijska vlada "ima pravo" preuzeti kontrolu nad cjelokupnim državnim teritorijem. "Sirijska vlada (...) ima pravo preuzeti kontrolu nad cjelokupnim državnim teritorijem i mora to učiniti", rekao je Putin na samitu.

Borba s "terorizmom" u Idlibu je neminovna, ali zbog nje ne smiju "patiti civili", naglasio je iranski predsjednik Rouhani.

"Borba s terorizmom u Idlibu je sastavni dio zadaće ponovne uspostave mira i stabilnosti u Siriji, ali ta borba ne smije donijeti patnju civilima i potaknuti na politiku spaljene zemlje", kazao je Rouhani.

On je naglasio i da Amerika mora povući svoje vojne snage iz Sirije. "Nezakonita prisutnost i uplitanje Amerike u Siriji koji su omogućili nastavak nesigurnosti u toj zemlji, mora čim prije prestati", dodao je.

Jamci mirovnog procesa

Erdogan je rekao da će se idući susret na vrhu o Siriji održati u Rusiji te da se Turska nada još boljim rezultatima u toj prilici.

Turska, Rusija i Iran su jamci mirovnog procesa za Siriju koji se vodi u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

Lideri tri države zajedničkim naporima pokušavaju paralelno pronaći mehanizam djelovanja na terenu i kreirati uvjete i okvire procesa tranzicije u Siriji.

Prvi trilateralni samit predsjednici tri zemlje održali su 22. novembra prošle godine u Sočiju, dok se drugi takav sastanak održao 4. aprila u Predsjedničkoj palati u Ankari.