Samo 10 posto roditelja u BiH plaća alimentaciju- trebaju li djeca ispaštati?

djeca

Zakon o privremenom izdržavanju djece Republike Srpske, koji je Narodna skupština usvojila u formi nacrta povučen je iz procedure.

To znači da će se još čekati na dugonajavljivano osnovanje Alimentacionog fonda. Većina roditelja, a uglavnom se radi o očevima, nakon razvoda braka izbjegava tu obavezu, pa su majke djece u ogromnim problemima.

Ispaštaju i djeca, koja nisu uskraćena samo za finansijska sredstva, već vrlo često i za pažnju i brigu od strane drugog roditelja.

Priča stara godinama, ali Alimentacionog fonda još nema. Samohrani roditelji razočarani. Nadali su se da će Zakon o privremenom izdržavanju djece biti usvojen. Umjesto toga, povlačenje zakona i borba sa svakodnevicom. U njoj i činjenica da mnogi, nakon razvoda braka, izbjegavaju obavezu izdržavanja vlastitog djeteta.

„Roditelj kod kojeg ostaje dijete ostaje u velikom problemu zato što mora sve obezbijediti, ne pomaže ni bivši partner ni država. Imamo porodice koje su na pragu siromaštva i, nažalost, tu se krše prava djece, jer ta djeca budu zakinuta za većinu stvari“, ističe Dijana Miljatović, predsjednica Udruženja samohranih roditelja Ponos Banjaluka.

Nakon što je Narodna skupština RS-a usvojila zakon u formi nacrta, on je nakon javne rasprave povučen iz procedure. U resornom ministarstvu kažu da se razmatra mogućnost pripajanja Alimentacionog fonda nekoj od postojećih institucija da bi se izbjegli troškovi formiranja nove ustanove.