Heftičnjak: Samo budale i konji

heft114

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

Pojavio se snimak: Djevojka u kancelariji na Stanivukoviću uči da jaše konja

Vjerovatno najgledanija britanska komedija svih vremena na našim prostorima nosi naslov Mućke, a u originalu je Only fools and horses (Samo budale i konji), aludirajući na moto glavnih junaka iz londonskog predgrađa, DelBoya i njegovog brata Rodneyja, da samo budale i konji rade, a da će oni postati milioneri – ''iduće godine u ovo doba''... Mlađahni gradonačelnik Banja Luke, Draško Stanivuković, potiče iz bogate, milonerske familije, a i konji su mu bliski. Ima malo taj pedigre skorojevića, koji pate da budu aristokrate veće i od engleske kraljice, pa se onda upletu u vlastitu mrežu malograđanštine. Tako je bloger Slobodan Vasković objavio, a svi drugi mediji prenijeli, čas jahanja Draška Stanivukovića u kojoj gradonačelnik Banja Luke glumi konja, a jaše ga Olga Babić, zaposlenica Gradske uprave, za koju se navodi da je njegova desna ruka. "Ispraviš leđa i uzmeš moje kragne, kao da su od konja uzde..." kaže Stanivuković, dok djevojka, sjedeći mu na leđima uzvikuje "Ojha". Potom joj daje upute kako da upravlja konjem, kojom nogom gdje i kako treba da ga udari, simulirajući jahanje. Nakon toga djevojka pada u gradonačelnikov zagrljaj. "Kakav si ti konjina...", kaže djevojka, dok se oboje, smiju.

Video se pojavljuje u jeku afere "Kiseonik" koju je plasirao Stanivuković, a u kojoj ukazuje da je firma TGT Tehno Gas bez dozvole godinama isporučivala kiseonik UKC-u RS-a. Inače tvrdi da je firma bliska SNSD-u. No, ono što daje potpunu sliku i kontekst čitave priče, izrekao je analitičar Dušan Janjić koji je rekao da zapad, Amerika i Evropa, pripremaju žestoke sankcije za Milorada Dodika i sve njegove bliske saradnike, što bi trebao biti kraj laktaškog vožda. Da konačno ovom zemljom ne upravljaju kriminalci, ali ni budale niti konji.

 

NES- stranka na čijem čelu su Ogrešević i Hadžibajrić potpisala koaliciju sa SDA u Mostaru

Stranka A-SDA (sada NES) koja se klete u protivništvo protiv SDA, u Hercegovini je potpisao koalicioni sporazum sa tom strankom. I to ne bilo kim, nego sa notornim Anelom Kljakom, kojeg je čak i Radončićev SBB izbacio iz svojih redova jer mu je dokazano da je na proteklim izborima ukrao oko hiljadu i pol glasova. Dakle, da ne bude zabune stranka kojoj su na čelu Nermin Ogrešević iz Cazina i Ibrahim Hadžibajrić iz Starog Grada Sarajevo ulazi u vlast i postaje partner SDA. Kljako je taj čovjek predvodi stranku Ogreševića i Hadžibajrića u Hercegovini i ulazi u vlast sa SDA. Sporazum je na snazi od dana potpisivanja do primjene rezultata Općih izbora, koji bi trebali biti održani sljedeće godine. NES je u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine opozicija SDA-u, dok je SDA u pojedinim dijelovima zemlje opozicija NES-u. Između ostalog, SDA je opozicija vladajućem NES-u u USK, dok je zajedno sa SDA vlast u ZDK… Kako će ovo pojasniti javnosti i biračima čelnici ove stranke Ogrešević i Hadžibajrić saznaćemo u narednom periodu, ali je sasvim sigurno da ova stranka, sa ovakvim pristupom sebe isključuje iz opozicionog bloka i djelovanja u narednom periodu i pripremi za izbore 2022. godine. Jedno je sigurno, ko sa lopovima tikve sade, o glavu mu se razbijaju. Tako je to oduvijek bilo.

 

Šepić otvoreno o svojoj dugogodišnjoj borbi za ravnomjeran razvoj BiH i protiv zapostavljenosti Krajine

Bakir Izetbegović dođe u Krajinu. Obeća. Ode. I ništa se ne desi. Evo ove hefte ovdje je dolazio i Denis Zvizdić, koji je došao u Krajinu za podršku za naredne izbore, ali kao da Krajišnici imaju pamćenje kao zlatne ribice. Da o ovim lokalnim političkim propalicama i da ne govorimo. Rijetki su političari koji imaju dosljednost i koji su svoj politički put gradili kroz stvarnu podršku ovom kraju. Jedan od političara koji se najduže i najiskrenije bori da se ova situacija promijeni i da ovo pitanje ne zavisi od dobre volje raznih bakira, novalića, zvizdića… nego da Zakonom osigura da se mora ravnomjerno ulagati i odvojiti sredstva i za Krajinu kao i za svaki drugi dio BiH je Senad Šepić. Bio je visoki funkcioner SDA kada je zatražio da se ovo pitanje sistemski riješi. Predložio ga u Parlamentu i čak dobio podršku, ali nažalost poslije toga, nikada izvršna vlast nije do kraja dovela ovu ideju i primijenila ove principe. Jednostavno, vladajući vrhovi stranaka ne žele red i pravedne odnose u podjeli sredstava, nego žele da to oni kontrolišu i time sebi povećavaju ličnu moć, uz mogućnosti visoke korupcije i lakše pljačke ovih sredstava. Šepić se razišao sa SDA, osnovao stranku Nezavisni blok i nastavio da se bori za ove principe. Na ovaj način je pokazao da se i danas bori za ideje koje su ispravne i potrebne ljudima, kao i potvrdu koliko je konkretno djelovao u zakonodavnim klupama, gdje je prema svim analizama bio najaktivniji zastupnik iz Krajine. Nažalost, i po ovom pitanju se vidi da nije imao podršku izvršne vlasti da njegove dobre ideje i vizije zažive i od njih narod osjeti veću korist.

 

Đukanović, Osmani i Komšić sastali se u Njujorku

Ove sedmice javnost bruji o govoru Željka Komšića na Generalnoj skupštini u New Yorku, ali od fraza se ne živi. Ono što jednog državnika čini jesu njegova djela, a Željko Komšić ih nažalost nema mnogo. Kad bolje razmislimo o njegova tri mandata u Predsjedništvu BiH – nema ih nikako. Ali evo jedna mala poduka Željku Komšiću iz državništva. Naime, na marginama Godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN-a u Njujorku sastali su se predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjednika Kosova Vjosa Osmani i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Lideri su razgovarali o brojnim regionalnim temama. E sad, privatno ili na skijanju, na primjer, niko ne brani Komšiću da se druži sa kim kog želi, ali u ime države mora paziti šta radi. Ma šta god mi mislili o Kosovu, Bosna i Hercegovina službeno (nažalost) nije priznala ovu državu. Tako se narušava naš diplomatski i državnički kredibilitet, ali Komšić o tome sigurno nema pojma. Njemu je glavno da poziva na tenzije, i stalno sebe ubacuje kao jedini faktor na kojem počiva država Bosna i Hercegovina. Neće biti tako, dragi Željko. Bosna i Hercegovina je puno veća od tebe i tvog političkog kapaciteta i biće nje i bez tebe.

 

Kakvu bi politiku mogli voditi socijaldemokrati u Njemačkoj i šta znaju o BiH

Odlazi Angela Merkel. Na netom održanim izborima u Njemačkoj najveći broj glasova je osvojio SPD. Prema analizi, najveći gubitnik ovih izbora je upravo koalicija CDU-CSU Angele Merkel koja je dobila 8,2 posto manje glasova nego na prethodnim izborima. S druge strane, najveći dobitnik su Zeleni koji su poboljšali svoj rezultat za 5,7 posto. Dobro je prošao i SPD koji je dobio 4,4 posto glasova više nego na prethodnim izborima, dok je Ljevica pogoršala saldo za 4,2 posto. Alternativa za Njemačku (AfD) dobila je 1,5 posto glasova manje nego na prethodnom glasanju, a FDP 1 posto više. Dakle, vlast sigurno neće voditi više desni CDU, a socijaldemokrati i zeleni imaju priliku za novu vladu. Njemačka pod vlašću socijaldemokrata morati biti odlučnija u politici prema ovom dijelu svijeta nego što je to bila pod vodstvom konzervativaca, kao i američki saveznici. Njemačka mora djelovati odgovornije i uticati da se društva na Balkanu moraju mijenjati. Nema sumnje da će novi visoki predstavnik Christian Schmidt morati stati na stranu demokratskog društva, te se odlučnije obračunati sa koruptivnim liderima. Sa postojećem liderima u Bosni i Hercegovini nema budućnosti i novi vjetrovi u njemačkoj politici trebaju otvoriti novu perspektivu i novim ljudima u našoj zemlji. Na kraju, opet, građani Bosne i Hercegovine su odgovorni za stanje u našoj državi, jer "svako društvo ima onakvu vlast kakvu zaslužuje".

 

N/FS BiH: Velež – Borac 0:3, suspendovan stadion ”Rođeni"

Ove sedmice su se desili ozbiljni incidenti na utakmici Velež – Borac, kao i poslije utakmice kada je zapaljen automobil glavnog sudije koji je izazvao nemir na stadionu Rođeni. Fudbalski savez je u rekordnom roku donio političku odluku i kaznio Velež sa 6 utakmica, 3 boda, te je suspendovao predsjednika Veleža na dvije godine. ''Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje napade koji su, za sada, neidentifikovana lica izvršila na službene osobe u kojim je bio ugožen fizički integritet ljudi, te je potrebno hitno poduzimanje svih mjera kako se ovakvi incidenti više nikad ne bi ponovili'', naveli su iz FS BiH. U ovoj lakrdiji i svjesnom uništavanju simbola bh. sporta, FK Velež iz Mostara, kojeg su protjerali sa svog stadiona i koji je prošao svu golgotu tokom i poslije rata, nažalost učestvovala su i dvojica Krajišnika. Irfan Durić koji je potpredsjednik Dodikovom sestriću, i koji je u Disciplinsku komisiju instalirao aktuelnog ministra MUP-a USK Nermina Kljajića (NES), a koji je glasao sa ovu sramnu odluku FS BiH. Sramota je da su ovi Krajišnici stali na stranu onih koji razvaljuju državu Bosnu i Hercegovinu i njene sportske simbole. Na sramotu im!