Šepić otvoreno o svojoj dugogodišnjoj borbi za ravnomjeran razvoj BiH i protiv zapostavljenosti Krajine

.

Priča o poštenoj izgradnji države i zapostavljenosti nekih dijelova zemlje sa viših nivoa, posebno u Krajini traje dugo. Od završetka rata i agresije na našu državu, Krajišnici zavise od toga hoće li vladajući iz Sarajeva kada dogovaraju raspodjelu sredstava više i pravednije ‘pogledati Krajinu’, ali to se dosada nikad nije desilo. Smjenjivali su se razni premijeri- ali od Bičakčića i Lagumdžije, pa do Novalića i Zvizdića, koji su obnašali najviše izvršne funkcije, nije bilo ni približno iste podrške za Krajinu, kao što se gledalo i ulagalo u Sarajevo ili neke druge dijelove BiH.

Jedan od političara koji se najduže i najiskrenije bori da se ova situacija promijeni i da ovo pitanje ne zavisi od dobre volje raznih bakira, novalića, zvizdića… nego da Zakonom osigura da se mora ravnomjerno ulagati i odvojiti sredstva i za Krajinu kao i za svaki drugi dio BiH je Senad Šepić. Bio je visoki funkcioner SDA kada je zatražio da se ovo pitanje sistemski riješi. Predložio ga u Parlamentu i čak dobio podršku, ali nažalost poslije toga, nikada izvršna vlast nije do kraja dovela ovu ideju i primijenila ove principe. Jednostavno, vladajući vrhovi stranaka ne žele red i pravedne odnose u podjeli sredstava, nego žele da to oni kontrolišu i time sebi povećavaju ličnu moć, uz mogućnosti visoke korupcije i lakše pljačke ovih sredstava. Šepić se razišao sa SDA, osnovao stranku Nezavisni blok i nastavio da se bori za ove principe.

Ova tema je opet aktuelna. Pred izbore u Krajinu opet dolaze i ‘primjećuju da je zapostavljena i da joj se čini nepravda.’ Sinoć je zanimljiv komentar i argumentaciju po ovom pitanju dao Senad Šepić, koji je objavio svoje stavove i aktivnosti kojima se bavio još dok je bio zastupnik u Parlamentu BiH. Pročitajte njegov status u cjelosti:

“Podsjeća Facebook- prije 7 godina- Parlament BiH je većinom glasova podržao moju ideju da BiH dobije sistemsko rješenje i Zakon o ravnomjernom razvoju i ulaganju na prostor cijele BiH.

Taj bi Zakon značio da se u planiranju podjele sredstava sa viših nivoa ravnomjerno rasporede sredstva za škole, puteve, sportska igrališta, domove zdravlja…

Ovim se mogla i morala pokazati istinska opredjeljenost da čitavu BiH posmatramo jednako, a ne to samo verbalno i populistički ponavljati, što rade brojni političari kad posjećuju druga mjesta, posebno u funkciji predizborne kampanje. Tome ponovo svjedočimo i zadnjih dana.

Nažalost, nije bilo spremnosti onih koji su obnašali najviše izvršne funkcije na nivou FBiH i BiH- premijera vlade i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, kao niti vladajućih struktura sa kantona koji kao mantru ponavljaju da su zapostavljeni sa viših nivoa, ali kad ih pitate kako to suštinski i sistemski promijeniti, oni ne znaju, a nisu spremni iskreno podržati rješenja onih koji znaju i imaju ih.

Zato smo i danas, 7 godina poslije na istim pozicijama- imamo velike razlike u ulaganjima na raznim dijelovima BiH, imamo stalne priče o tome kako Sarajevo nekoga zapostavlja i ne ulaže ravnomjerno i pravedno, što je tačno i jedno i drugo…

Zato, ovo rješenje je i danas aktuelno kao i prije 7 godina kad sam ga predložio u Parlamentu BiH i spremno je, čeka na pravu akciju i podršku, umjesto kukanja i populizma, od kojeg naš narod i država nemaju ništa.

Pozivam sve koji kažu da žele vidjeti pošteniju raspodjelu naših sredstava sa viših nivoa, na svaki pedalj BiH, da se pridruže i da se zajedno izborimo za ovaj prijedlog.”- napisao je Senad Šepić uz screenshot objave koju je postavio prije 7 godina.

Na ovaj način je pokazao da se i danas bori za ideje koje su ispravne i potrebne ljudima, kao i potvrdu koliko je konkretno djelovao u zakonodavnim klupama, gdje je prema svim analizama bio najaktivniji zastupnik iz Krajine. Nažalost, i po ovom pitanju se vidi da nije imao podršku izvršne vlasti da njegove dobre ideje i vizije zažive i od njih narod osjeti veću korist. Ali, činjenice su da je radio i predlagao pravedna rješenja, koja su ostala zapisana, pa ih može i ovako Facebook na godišnjicama izbaciti kao podsjetnik. Onome ko hoće da vidi i istinu i to nešto govori.

.