Samo u BiH: Tri doktora zadužena za 200.000 stanovnika

doktori
Odlazak zdravstvenih radnika s područja Unsko-sanskog kantona proizvodi brojne poteškoće u ovdašnjem zdravstvenom sistemu pa tako zabrinjava podatak da Kantonalna bolnica u Bihaću ima svega tri kardiologa koji brinu o 200.000 stanovnika.

 

Ovakva situacija proizvodi brojne probleme pa i nezadovoljstvo pacijenata koji su primorani da dugo čekaju na ovu, ali i druge vrste zdravstvenih usluga.

“Nas trojica još nekako odolijevamo svemu, ali veliki su to napori i mora se puno uložiti samog sebe kako bi se odgovorilo trenutnim potrebama pacijenata”, kaže Almin Handanagić, jedan od tri kardiologa.

Prema njegovim riječima, ovakvo stanje će potrajati još najmanje godinu dana, s obzirom na to da se tek tada očekuje dolazak još tri ljekara koji se nalaze na specijalizaciji iz ove medicinske oblasti.

U Sindikatu doktora medicine i stomatologije USK upozoravaju da nedostaje i drugih medicinskih stručnjaka te da su problemi s adekvatnim kadrom sve veći.

Prema njihovim podacima, u toku samo ove godine Kantonalnu bolnicu u Bihaću napustila su četiri ljekara, a slična situacija je i u drugim zdravstvenim ustanovama. “Ljekari odlaze mahom u inostranstvo, a razlozi su male plate, loši uslovi rada i nemogućnost napredovanja. U Kantonalnoj bolnici imamo svega dva patologa, jednog mikrobiologa, napustilo nas je već nekoliko anesteziologa i bojim se da će nam taj problem biti najveći. To su najkritičnija mjesta jer to nisu tako atraktivne specijalizacije i mlade kolege se nerado odlučuju za njih”, kaže Amir Rekić, predsjednik pomenutog sindikata.

Navodi kako će veliki broj ljekara specijalista uskoro otići u penziju, a neće imati ko da ih zamijeni.

Rekić kaže kako se mladi ljekari ne zadržavaju dugo u ovdašnjim zdravstvenim ustanovama te se uopće ne učlanjuju u Ljekarsku komoru USK.

Zdravstvene ustanove na području Unsko-sanskog kantona, prema nekim procjenama, tokom proteklih nekoliko godina napustilo je više od stotinu zdravstvenih radnika, od čega četrdesetak ljekara, među kojima veliki broj specijalista.

Odliv zdravstvenih radnika donekle su zaustavile restriktivne mjere usljed pandemije virusa korona, ali je potreba za medicinskim kadrom u zemljama Evropske unije i dalje izražena pa se očekuje nastavak negativnih kretanja, što dovovodi u pitanje kompletni zdravstveni sistem u ovome kantonu.