Samo za godinu četiri pogibije na gradilištima i kazne od 400.000 KM

Zaštita radnika na pojedinim gradilištima u Bosni i Hercegovini bila je ispod svakog nivoa u proteklom periodu. Samo u RS-u četiri radnika su smrtno stradala u prošloj godini, dok je 13 osoba teško povrijeđeno.

Inspektori su za 12 mjeseci zbog počinjenih prekršaja izrekli kazne u vrijdnosti od čak 413.600 KM.

Ovu informaciju potvrdila je za Fokus.ba Dušanka Makivić, portparol Republičke uprave za inspekcijske poslove RS.

I pored inspekcijskih kontrola koje se redovno provode, građevinske firme ne poštuju propise i ugrožavaju živote radnika.

“Republička inspekcija rada je u 2017. godini u oblasti zaštite na radu izvršila 2.156 kontrola. U 875 slučajeva utvrđeni su propusti u provođenju mjera zaštite na radu, te je na osnovu toga poslodavcima izrečeno 780 upravnih mjera u cilju otklanjanja nedostataka”, rekla je Makivić za Fokus.ba.

Dodala je da je građevinarstvo jedna od najrizičnijih djelatnosti i upravo toj oblasti se posvećuje posebna pažnja.

“Najčešće nepravilnosti koje su utvrđene u oblasti građevinarstva, odnosile su se na organizovanje poslova zaštite na radu, vršenje periodičnih pregleda sredstava rada i opreme, obezbjeđenje upotrebnih dozvola za sredstva rada i opremu, osposobljavanje radnika za bezbijedan i zdrav rad, obilježavanje i isticanje oznaka za zaštitu i zdravlje radnika i drugo. U poređenju sa prethodnim godinama možemo uočiti da se stanje u oblasti zaštite na radu polako popravlja, ali je procenat kontrola sa nepravilnostima i dalje značajno veliki. I dalje je svijest o značaju zaštite na radu na niskom nivou i potrebno je insistirati na edukaciji kako radnika, tako i poslodavaca, te na razvijanju kulture prevencije, navela je Makivić.

Poslodavac ima vodeću ulogu i odgovornost u uspostavljanju i primjeni mjera bezbjednosti i zdravlja na radu. Prije početka rada poslodavac mora radniku obezbjediti svu potrebnu zaštitnu opremu i upoznati ga sa mjerama bezbjednosti i zdravlja na radu.

“U cilju podizanja svijesti o značaju poštivanja, unapređivanja i primjenjivanja mjera zaštite i zdravlja na radu pri izvođenju građevinskih radova, sa posebnim akcentom na radove na visini, Republička uprava za inspekcijske poslove u mjesecu aprilu će u RS-u provoditi inspekcijsku kampanju pod nazivom ‘Gradimo bezbjedno – radimo bez rizika'”, rekla je Makivić.

Kampanja će prvenstveno biti usmjerena prema malim i srednjim kompanijama u oblasti građevinarstva koji nisu dovoljno upoznate o prisutnim rizicima od povreda na radu i o značaju primjene propisanih mjera zaštite i zdravlja na radu.

“Planirano je da u narednih mjesec dana 20 inspekcijskih timova izvrši oko 400 preventivnih kontrola na aktivnim gradilištima ili prema registrovanim i poznatim sjedištima poslovnih subjekata”, zaključila je Makivić.

U zavisnosti od vrste počinjenog prekršaja Zakon o zaštiti na radu propisuje kazne u rasponu od 1.000 KM do 15.000 KM za pravno lice, a za odgovornu osobu od 100 KM do 1.500 KM.