Samouvjereni predsjednik Superlige: Garantujem vam, neće biti suspenzija

super liga
Prvi čovjek Real Madrida i ujedno prvi predsjednik evropske Superlige Florentino Perez govorio je o sukobu 12 najbogatijih klubova i UEFA-e rekavši da veliki timovi jednostavno moraju povećati svoje prihode i da će tim profitirati i svi ostali klubovi u Evropi.

 

Perez je prvenstveno rekao kako njegov Real Madrid te Chelsea i Manchester City neće biti izbačeni iz ovogodišnjeg izdanja Lige prvaka, što se pominje kao moguća solucija nakon što su klubovi objavili da su zvanično formirali Superligu. On kaže da nešto takvo jednostavno nije moguće.

"Sa 100 posto sigurnosti vam mogu reći da Real Madrid, Manchester City i Chelsea neće biti izbačeni iz Lige prvaka. To nije moguće", rekao je Perez i nastavio:

"UEFA ima monopol i trebala je biti transparentnija. Želimo sačuvati nogomet za narednih 20 godina, vrijeme je ozbiljne opasnosti. Pobjednik Lige prvaka dobije 120 ili 130 miliona eura, a sa Superligom bismo zarađivali mnogo više."

Dalje, Perez je potvrdio da će čelnici nove lige sigurno razgovarati s UEFA-om i objasniti im kako bi nogomet trebao krenuti "boljim putem".

"Mi ćemo razgovarati s UEFA-om i to jasno piše u našem saopćenju, mi moramo razgovarati, jer imamo još pet slobodnih mjesta za Superligu. Oni su radili na novom formatu Lige prvaka, ali za mene je to nerazumljivo. Želimo spasiti nogomet, glavna atrakcija su utakmice velikih timova, nogomet je poput piramide i oni koji najviše zarađuju će moći kupiti igrače za više novca i samim tim će i oni drugi više zarađivati. Ako veliki klubovi ne budu više zarađivali, onda će manje zaraditi i oni manji", objasnio je prvi čovjek Real Madrida te je na kraju dodao:

"Ovo neće biti zatvorena liga, svako će imati šansu da popuni pet preostalih mjesta."

Perez je također istakao da igračima koji budu dio Superlige neće biti zabranjeno da igraju za reprezentaciju, jer se to neće dogoditi, a još jednom je napomenuo da njihova saradnja s UEFA-om nije završena.