Sana u mjesecu ramazana

kjg

Ramazan je poseban mjesec za muslimane.

Sveti muslimanski mjesec posta, Ramazan, posljednjih godina je u mnogim gradovima širom Bosne i Hercegovine, a posebno u Sanskom Mostu, postao ne samo vjerski, nego i društveni događaj. Ramazan u našem gradu, osim posta i činjenja djela iz pokornosti prema Bogu, donosi i prijateljska okupljanja poslije iftara (večernjeg obroka za postače), druženja do sehura (vremena početka posta) i poseban duh u grad.

Kad se sa munara sanskih džamija oglasi ezan za akšam, i označi vrijeme iftara, Sanjani, ali i svi oni koji u ovom gradu provode ovaj sveti mjesec, sjedaju za sofre sa svojim porodicama i prijateljima, kako bi čarolija ramazanske noći počela.

Svake godine smo navikli da miris najljepših jela koje sanski ugostitelji spremaju za postače, a iz pekara se osjeti miris ramazanskih somuna. Zvuk kašika i čaša postača koji u tom trenutku prekidaju svoj post, kojim se odriču svih jela, pića i drugih tjelesnih užitaka, stvaraju jedinstvenu iftarsku simfoniju.

Bezbroj je pitanja. Kakav li je to ramazan bez teravije? Kakva li je mahala u policijskom satu bez mirisa somuna? Kakavi su to iftari bez roditelja, bez prijatelja, bez komšija?

Pečene somune ćemo pod prozore staviti pa nek miriše i mahala i avlije, nek se miris širi, nek se zna da ramazan je. I halvu ćemo napraviti uoči ramazana. Miris halve će pobijediti taj virus i osmijeh će pobijediti strah, dove će Allah uslišiti pa će se naše džamije opet vratiti nama i mi njima.

Novinarski portal InMedia namjerava građane Sanskog Mosta, izvjestiti o postu, izvršavanju islamskih dužnosti, organizaciji iftara itd. Želimo vam približiti i predstaviti ramazanske dane i tradicije određenih džemata.