Krajina u opasnosti od poplava, Sana, Una i Sava se na nekim mjestima izlile iz korita

Vodostaji rijeka Sane, Une i Save u porastu su na sjeverozapadu naše zemlje, a u nekim mjestima već su se izlile iz korita. Iz civilnih zaštita FBiH i RS poručuju da nema razloga za paniku i da je situacija pod kontrolom, ali da treba poduzeti mjere opreza.

S obzirom na to da su nadležne hidrometeorološke službe na vrijeme obavijestile civilne zaštite o vremenskim uvjetima, sve službe su bile u pripravnosti. Rijeke su se za sada izlile u Prijedoru i općini Srbac te u manjim mjestima koja se nalaze u okolini. S obzirom na to da hidrometeorološke službe predviđaju nove padavine, očekuje se nastavak rasta vodostaja rijeka i u narednim danima.

"Problem stvara topljenje snijega jer je zemlja već zasićena i svaka kiša koja bude padala stvorit će nove količine vode u rijekama, ali u pripravnosti su službe USK i Posavskog kantona na kritičnim mjestima gdje je već u prošlosti dolazilo do izlijevanja. Nema mjesta za paniku, ali treba pratiti da li ima kanala ili malih mostova koji zadržavaju otpad, što može prouzrokovati prelijevanja vode. Treba to ukloniti na vrijeme", rekao je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

U Bosanskom Novom rijeka Una je iznad kvote redovne odbrane od poplave i na snazi je redovna odbrana od poplave. Prema podacima Uprave civilne zaštite Republike Srpske, rijeka Sana se izlila u mjestu Blagaj (blizu Prijedora) i saobraćaj se ne odvija na potezima Blagaj-Vitasavci i Blagaj-Radomirovac.

"U Kostajnici je Sana iznad kvote odbrane od redovne poplave, kao i u Prijedoru. Došlo je do plavljenja nekoliko domaćinstava u naseljima Brezičani i Raškovci. Nema ugroženih ljudskih života i to je uobičajena pojava na ovom području pri ovim vodostajima. Sava je u Bosanskoj Dubici iznad kvote redovne odbrane od poplave, a u općini Srbac je ispod, ali je zaplavila tri domaćinstva u mjestu Gaj", rekao je Željko Stojanović, glasnogovornik Uprave civilne zaštite Republike Srpske.

U narednih nekoliko dana, prema prognozama hidrometeoroloških zavoda, očekuje se da Sana i Una u Prijedoru i Bosanskom Novom dosegnu kvotu vanredene odbrane od poplave, kao i rijeka Sava u Gradiški. Iz Uprave civilne zaštite RS ističu kako su se angažovali na vrijeme i da je situacija pod kontrolom te da se stabilizacija vremenskih prilika i prestanak topljenja snijega očekuju do 18. marta.

"Već 10 dana upozoravamo ljude i nadležne službe da se pripreme, a mi svoje resurse stavljamo u stanje pripravnosti. Situacija je pod kontrolom i nije dramatična", kazao je Stojanović.

Iz Federalne uprave civilne zaštite savjetuju građane da slušaju upute stručnjaka kojima je to posao te da sve što primijete da bi mogla biti potencijalna prijetnja prijave službama civilne zaštite.

"Ne poduzimajte samoinicijativno nikakve opasne radnje te uklonite stvari iz podruma. Očekuje se ulazak vode u pomoćne objekte koji se nalaze duž rijeka Sane i Une. Kolege su već poduzele preventivne radnje, znamo šta možemo očekivati i spremni smo", zaključio je Solak.