Sanacija starih gradova u Krupi: Za tvrđavu „Jezerski“ osigurano pedeset, a za „Pset“ dvadeset sedam hiljada KM

Home

Sanacija starih gradova u Krupi: Za tvrđavu „Jezerski“ osigurano pedeset, a za „Pset“ dvadeset sedam hiljada KM


U Kabinetu načelnika Općine Bosanska Krupa danas je potpisan ugovor o uređenju Starog grada „Pset“ u Bosanskoj Krupi.

Sredstva od 27 hiljada KM obezbijeđena su budžetom Općine. Ugovor su potpisali načelnik Armin Halitović i direktorica firme BC-Gradnja Fahira Bešić, a rok izvođenja radova je 45 kalendarskih dana. Ovo je drugi ugovor potpisan u posljednja tri mjeseca koji se odnosi na sanaciju starih gradova. U martu su ugovoreni radovi za konzervaciju dijela bedemskog zida Starog grada „Jezerski“.

Tvrđava sa koje se pruža najljepši pogled i koja je kao historijsko područje 2008. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine zasjat će opet u punom sjaju.

Potpisan je ugovor pa uskoro počinje sanacija i uređenje staza što podrazumijeva popločavanje kamenom i postavljanje ivičnjaka na stazama, popravku zaštitne ograde na tvrđavi kao i ulaznih vrata na gornji dio tvrđave, sanaciju topova, te uređenje i popravku info-panoa.

Ovo je još jedan u nizu projekata sanacije i uređenja historijskih spomenika u općini. Podsjetimo, prije nekoliko dana potpisan je i ugovor za projekt vrijedan 51.736,70 KM a koji podrazumijeva izvođenje radova na konzervaciji dijela bedemskog zida Starog grada „Jezerski“.

„Mi trenutno imamo nekoliko potpisanih ugovora, čekamo početak radova na više lokacija. Dva se takva ugovora odnose i na tvrđave, nacionalne spomenike u našem gradu. Ovo nije prvi put da se bavimo uređenjem starih gradova, prije četiri godine mi smo uz pomoć prijatelja iz Italije, konzorcija ICEA-IPSIA, u potpunosti opremili „Pset“, uložili više od 40 hiljada maraka. Prije dvije godine smo sanirali dio bedemskog zida Starog grada „Jezerski“ i utrošili skoro 30 hiljada maraka. Sad imamo skoro 80 hiljada ugovorenih radova na ove dvije lokacije“, kaže načelnik Armin Halitović.

Ovim projektima Općina Bosanska Krupa želi očuvati bogato historijsko nasljeđe koje ima, te unaprijediti turističku ponudu Općine.

 

(Izvor: Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 04/07/2017 - 15:18

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top