SANADER NA SUDU: KAKO SAM SE OBOGATIO 'Pa znate li čime sam se ja sve bavio u Austriji? Samo od erotskih fotografija sam zaradio 600.000 eura!'

ivo sanader
Bivši premijer Ivo Sanader u srijedu je nastavio iznositi svoju obranu u ponovljenom suđenju u aferi Fimi-Media, koji se protiv njega i suoptuženih, među kojima je i HDZ kao pravna osoba, vodi na Županijskom sudu u Zagrebu.

Sanader je na početku komentirao napise u medijima o tome kako je u utorak izjavio da je Ivana Jarnjaka spasio od Haaškog suda, a da ga je Jarnjak onda prodao.

- Nije me prodao, nego me lažno teretio. Prodaja bi značila da je rekao nešto što sam ja napravio, ali on je svoju odgovornost, da bi od osumnjičenika postao svjedok, prebacio na mene i stranku lažno nas tereteći za ono što je on radio - izjavio je Sanader.

U nastavku obrane optuženi Sanader govorio je o svom životnom putu, iznoseći ne samo detalje svoje političke, nego i poslovne karijere, koju je počeo 80-ih godina u Austriji. Sudu je prezentirao konkretne podatke o svom poslovnom putu i zaradama prije ulaska u politiku.
Vještačenje

Na taj način pokušao je osporiti nalaz financijskog vještačenja kojim je utvrđen nesrazmjer u njegovoj imovini u odnosu na legalne prihode u iznosu od oko 23 milijuna kuna. Pritom je naveo kako su on i njegovi odvjetnici od austrijskih vlasti pokušali pribaviti dokumentaciju o poslovanju njegovih nekadašnjih tvrtki i druge podatke, ali su obaviješteni da se ti materijali više ne čuvaju.

- Stoga smo pozvali svjedoke koji su govorili o tome kako smo živjeli u Austriji i što smo radili - rekao je Sanader, a onda je nabrojao niz poslova kojima se tamo bavio, počevši od rada u studentskom listu u Innsbrucku, preko suradnje s marketinškim i press agencijama, predavanja vjeronauka u školi, do biznisa s tvrtkom Wapag GmbH za uvoz i izvoz te građevinskom firmom KCBS.

Istaknuo je da je samo s tvrtkom KCBS, u kojoj je imao 30 posto udjela, imao dva dovršena projekta gradnje stambenih objekata u Austriji, kao i pripremljen treći projekt gradnje hotela u Antaliji u Turskoj. No, onda je zbog povratka u Hrvatsku - vratio se, kako je rekao, na poziv predsjednika Tuđmana - izišao iz te tvrtke. Samo od zarade na spomenutim projektima i za prepuštanje udjela u KCBS-u partnerima ostvario je, tvrdi, zaradu od današnjih milijun eura.

Objasnio je i kako je imao 20 posto udjela u tvrtki Wapag u kojoj je ujedno bio i direktor s mjesečnom plaćom od 70.000 šilinga, odnosno 10.000 maraka. Samo kroz te plaće ostvario je prihod, naglasio je, u iznosu od oko 350.000 eura te daljnjih 300.000 eura zarade kao suvlasnik od dobiti Wapaga. Daljnjih 600.000 eura, nastavio je, zaradio je surađujući s Meyer pressom, čije je produkte, primjerice erotske fotografije pin-up djevojaka te tiskana izdanja poput ljubića, prodavao Vjesnikovoj press agenciji, ali ih je plasirao i na tržište po cijeloj Jugoslaviji te u druge komunističke zemlje kao što su Mađarska, Čehoslovačka i Bugarska. Kako je izračunao, u Austriji su on i supruga tijekom godina zaradili ukupno oko 2,7 milijuna eura, od čega su dio potrošili za svakodnevni život, a uštedjeli su između 2,3 i 2,4 milijuna eura.
U blokadi

Vještak sve to nije uzeo u obzir. I plaće moje supruge počeo je obračunavati od 1994., iako je vidljivo da je prije toga imala tri godine radnoga staža - istaknuo je optuženi, požalivši se sudskom vijeću da je i njemu i članovima njegove obitelji, pa tako i kćerima, već deset godina blokirana kompletna imovina, a sve zbog utvrđenog nesrazmjera koji, kako tvrdi, zapravo ne postoji.

Sanader smatra da je time stavljen u neravnopravan položaj jer ne može financirati svoju obranu.

Posebno se osvrnuo na procjenu vrijednosti njegove zbirke umjetnina, ocijenivši da je upravo zbog njezine krive procjene utvrđen velik nesrazmjer u vještačenju. Ne sporeći da je Igor Zidić dobro procijenio vrijednost njegove umjetničke zbirke na 9,6 milijuna kuna, Sanader je naglasio da je zbirka toliko vrijedila 2011. u vrijeme vještačenja, ali ne i u vrijeme kada je on nabavljao pojedine umjetnine, a činio je to još od 70-ih godina. Kazao je kako je poznato da cijene umjetnina s vremenom rastu, navodeći kako su se slike Emanuela Vidovića 70-ih mogle nabaviti “za kavu”, odnosno za sto tadašnjih njemačkih maraka, dok sada vrijede i po 15 do 20 tisuća eura. Napomenuo je i kako je velik broj slika dobio na poklon te je ustvrdio da je u zbirku stvarno uložio otprilike dva milijuna kuna.

Na kraju svoje obrane Sanader je zamolio sudsko vijeće da uvaži njegove navode i donese oslobađajuću presudu.

- Potpuno sam nedužan, a nedužna je i stranka. Smatram da je ta stranka zaslužila drugačiji tretman, a ne da zajedno sa mnom već 10 godina bude na optuženičkoj klupi. Nije sud kriv za to, ali jest Državno odvjetništvo koje je podignulo optužnicu uoči izbora krajem 2011. Ni ja ni HDZ nismo zaslužili ovakav tretman - rekao je Sanader, koji je odlučio da će odgovarati na pitanja sudskog vijeća, ali ne i na pitanja tužiteljstva i suoptuženika.
Odijela Brioni

Jedno od zanimljivijih pitanja predsjednice sudskog vijeća, sutkinje Irene Kvaternik, odnosilo se na nabavu skupih talijanskih odijela Brioni.
Naime, prema optužnici, ali i prema iskazima nekadašnjih Sanaderovih stranačkih kolega, suoptuženog Mladena Barišića i svjedoka Stjepana Fiolića, Baričić je novcem iz crnog stranačkog fonda financirao kupnju spomenutih odijela, a koja je Sanader onda 2010., prije bijega u Austriju, sakrio u koferima, zajedno s nekoliko vrijednih umjetničkih slika na Fiolićevu imanju.

Odgovarajući na pitanja sutkinje, Sanader je izjavio da se ne sjeća koja je odijela odnio kod Fiolića. Potvrdio je da je imao odijela Brioni prije nekih 20 godina, ali se također nije mogao sjetiti gdje ih je i kada nabavio. Ranije je, podsjetimo, ustvrdio da je ta odijela i slike pohranio kod Fiolića jer su kod njega u Kozarčevoj bili radovi.

Na sljedećem ročištu zakazanom za 3. ožujka obranu bi trebao iznijeti prijašnji rizničar HDZ-a Mladen Barišić koji je tijekom istrage i prvog suđenja priznao krivnju, tereteći izravno Sanadera. Ispričao je između ostaloga kako mu je 2009. predao oko dva milijuna eura u gotovini. Barišić je, međutim, na ponovljenom suđenju rekao da se ne osjeća krivim pa će biti zanimljivo čuti kako će se sada braniti.