Sanduk je eksplodirao kad je mrtvac ohlađen suhim ledom: Otkriveno šta je bilo sa tijelom

Groblje
Nesvakidašnja nezgoda dogodila se na srbijanskom pravoslavnom groblju u Bečeju kada su pogrebnici u drveni sanduk sa pokojnikom ubacili suhi led da bi se tijelo brže ohladilo!

 

Incident se dogodio juče oko 10.30 tokom pripreme za polaganje sanduka u raku. Od jačine eksplozije, komadi drvenog sanduka su se razletjeli i povrijedili staricu D. A. (71) iz Žablja, koja se nalazila u blizini.

Ekipa Hitne pomoći je odmah poslije eksplozije zbrinula povrijeđenu staricu, dok je policija uzela uzorke sanduka i suhog leda da bi utvrdila kako se sanduk raspršio u dijelove.

Povrijeđena žena je pukom srećom lakše povrijeđena. Ona je prebačena u bečejski dom zdravlja, gdje joj je ukazana prva pomoć, a potom u Urgentni centar u Novom Sadu, gdje je utvrđeno da ima samo oderotine i posjekotine.

Groblje

Prvi rezultati istrage ukazuju da je mrtvački sanduk eksplodirao najvjerovatnije zbog reakcije suhog leda koji su radnici komunalnog preduzeća ubacili u sanduk da bi se tijelo preminulog brže rashladilo!

Kako se saznaje, pogrebnici su poslije incidenta prebacili preminulog u drugi sanduk, poslije čega je sahrana nastavljena.

Šta je suhi led?

Suhi led je ugljen-dioksid u čvrstom stanju. Osim što se koristi za čišćenje, koje je poznato kao dry-ice blasting tehnika, ima primjenu i u medicini pri transportu krvi, organa i krvne plazme na niskoj temperaturi, za hlađenje hrane i pića, ali i za hlađenje pokojnika.

Suhi led se stavlja u sanduke isključivo tokom ljeta, kada je visoka temperatura, jer u Bečeju nemaju hladnjaču! U Bečeju se nalazi fabrika suhog leda, pa im je zbog toga dostupan – kaže izvor Alo.rs blizak istrazi.

Dok policija istražuje kako je došlo do eksplozije, Stanislav Nešić, šef pogrebnog sektora JP „Komunalac“ u Bečeju, izjavio je za medije da ova informacija nije tačna i da se u Bečeju ništa nije desilo.

Ne znam ko je to rekao, ali to je čista laž i izmišljotina – kratko je rekao Nešić.
Ovo nije prvi slučaj da se na sahranama događaju neprijatne scene. Grobari iz Srbije još pamte nesvakidašnju sahranu kada je u sanduk pokojnika spušten njegov mobilni telefon.

Sin koji je sahranjivao oca zamolio je komšiju da to uradi umjesto njega i da izvadi bateriju iz telefona. Međutim, tokom opela se čula zvonjava telefona iz sanduka, pa su i sveštenik i sin bili zatečeni.

Tokom sahrana se dešavalo da se neko od rodbine od tuge malo napije i da zamijeni tijela pokojnika. Još se prepričava događaj iz 2019. godine kada je kod Požege zamijenjeno tijelo pokojnica. R. J. (57) iz okoline Požege umalo je sahranjena na drugom groblju, u drugom selu, i to u grobnici namijenjenoj drugoj ženi i pod tuđim imenom!

Incident se dogodio greškom pogrebnika, koji su zamjenili sanduke sa tijelima dvije žene, a da stvar bude još bizarnija, nesretnu R. J. su obukli u mušku odjeću, namijenjenu trećem pokojniku!

Da su tijela zamijenjena, primjetio je njen sin Slaviša, kome su pogrebnici predali kovčeg.

On je vidio da je u sanduku njemu nepoznata starija žena kada ga je otvorio da bi se oprostio od majke.

Izvor: