Sandžak: Ispraćena generacija svršenika medresa u Novom Pazaru i Prijepolju

– Na svečanoj akademiji ispraćena 410. generacija muške Sinan-beg medrese u Novom Pazaru i 6. generacija ženske Bakije-hanume medrese u Prijepolju.

Svečanom akademijom u Kulturnom centru Novi Pazar večeras je ispraćena 410. generacija muške Sinan-beg medrese u Novom Pazaru i 6. generacija ženske Bakije-hanume medrese u Prijepolju.

Uz prisustvo maturanata i maturnatica dviju medresa, roditelja, profesora, gostiju i velikodostojnika Rijaseta Islamske zajednice Sribije (IZS), na svečanosti je priređen vjerski program uz učenje Kur’ana i ilahija. Za ovu priliku nastupili su horovi medresa, kao i Isa-beg hor iz Novog Pazara.

Na skupu su uspješnim učenicima i istaknutim profesorima i donatorima uručene nagrade i priznanja za dosadašnji rad.

Direktor Sinan-beg medrese u Novom Pazaru Haris Holić je svršenicima medresa poručio da bez obzira kojim se poslom u budućnosti bavili, nastave praksu učenja Kur’ana svakog dana.

“Neka časni Kur’an bude na prvom mjestu, učenje časnog Kur’ana će smiriti naša srca i riješiti sve naše životne probleme”, istakao je on, dodavši da Rijaset Islamske Srbije ima sve uslove za sticanje obrazovanja od predškolskog do akademskog.

Reis-ul-ulema IZ Srbije Sead ef. Nasufović je u svom obraćanju ukazao da ne postoji ništa ljepše niti bolje nego sticanja i prenošenja znanja sa kojim je Allah zadovoljan.

Sinan-beg medresa u Novom Pazaru koja broji oko osamdeset učenika je ove godine imala sedam maturanata, a Bakije-hanume medrese u Prijepolju devet maturantica.

Gazi Isa-beg medresa u Novom Pazaru, koja djeluje pri Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji (IZuS), ispratila je u ponedjeljak, na sličnom skupu, 506. generaciju maturanata, i 19. generaciju maturantica.

Sinan-beg medresa je prva medresa u Novom Pazaru koju historija spominje. Osnovao je glavni defterdar osmanskog sultana Suljemana Veličenstvenog, Sinan-beg. Njen rad je obnovljen 2007. godine.

Prijepoljska ženska Bakije-hanuma medresa osnovana je 1840. godine i radila je sve do Drugog svetskog rata. Islamska zajednica Srbije (IZS) njen rad zvanično je obnovila 2009. godine.

Turski putopisac Evlija Čelebija je 1661. godine na području današnjeg Sandžaka zabilježio 11 medresa, od toga 5 u Novom Pazaru, među njima Sinan-begova medresa koja datira iz 15. vijeka, kao i tri medrese u Prijepolju.