Sanski Most: Pronađene dvije eksplozivne naprave

Home

Sanski Most: Pronađene dvije eksplozivne naprave

Pripadnici specijalnog tima Federalne uprave civilne zaštite jučer su u Sanskom Mostu sprovodili aktivnosti na pronalasku i uklanjanju neeksplodiranih ubojitih sredstava iz rijeke Sane na lokalitetu mašinskog mosta. Tom prilikom na siguran način uklonjene su i uništene dvije eksplozivne naprave.

Ronilačko-deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite tokom jučerašnjeg dana pretraživao je dno rijeke Sane, na mjestu gdje je od ranije uočeno prisustvo nepoznatih eksplozivnih naprava. Na osnovu pregleda šireg područja ispod mašinskog mosta, otkriveno je prisustvo dva neeksplodirana sredstva, od kojih i jedna ručna bomba koju je bilo neophodno uništiti. Nakon opsežnih priprema bomba je kontrolisanom eksplozijim uništena uz jaku detonaciju, usljed čega je na površinu izbačena i određena količina vode.

Pored ručne bombe, u vodi je pronađena i tromblonska mina, koja je izvađena iz vode i uskladištena, a njeno uništenje je planirano na poligonu za uništavanja minsko-eksplozivnih sredstava. Kako je potvrdio Slaven Perić, vođa ronilačko-pirotehničkog tima Federalne uprave Civilne zaštite,  i pored teških uslova za rad pod vodom zbog smanjene vidljivosti, sve planirane aktivnosti uspješno su izvršene.

Na kraju je dogovorena saradnja s članovima lokalnog Ronilačkog kluba „Vir -Sana“ Sanski Most, koji su ovom prilikom svojim kolegama pokazali mjesta na kojima su ustanovili da postoji opasnost prisustva neeksplodiranih sredstava.

 

(Izvor: USN.ba)

Topic
Objavljeno: Pet, 25/08/2017 - 23:36

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top