Sanski Most: U toku realizacija nekoliko strateških projekata

.
- Jedan od strateških projekata općine jeste i cestovno povezivanje sa Banja Lukom preko regionalne ceste R-405, te se time izbjegava putovanje preko Prijedora...

U toku ove godine u Sanskom Mostu je realizirano ili je u završnoj fazi realizacije nekoliko značajnih projekata. Jedan od njih je izgradnja zaštitnog zida od poplava, u blizini Mašinskog mosta. Potreba za izgradnjom se javila nakon velikih poplava prije nekoliko godina kada je rijeka Sana poplavila veći dio desne obale grada i nanijela ogromnu štetu. Vrijednost investicije je oko 600 hiljada maraka.

 

„Radovi su u svojoj konačnoj fazi. Za nas je ovaj projekt značajan i bitan jer je dio zaštite cijelog područja Općine Sanski Most, pogotovo ovog užeg dijela od samih poplava“ - rekao nam je načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović.

 

Jedan od strateških projekata općine jeste i cestovno povezivanje sa Banja Lukom preko regionalne ceste R-405, te se time izbjegava putovanje preko Prijedora. Najveći značaj je u činjenici skraćivanja puta do središta manjeg BH entiteta za više od 30 kilometara, kao i vrijeme potrebno za putovanje, čime bi se ekonomski oživjelo ovo područje, a građani bi dobili bolje uslove za život. Radi se o putu koji je izgrađen prije gotovo 40 godina, ali nikad u cjelosti nije asfaltiran i nalazi se u lošem stanju.

 

Jedan od projekata čija realizacija je u toku je rješavanje problematike vezane za nesavjesno odlaganje otpada. Općinska inspekcija je postavila metalne konstrukcije gdje će biti smješteni kontejneri za odlaganje otpada. Kako bi spriječili svaki vid njegovog nepropisnog odlaganja posebno u vrijeme ljetnog perioda u gradskim stambenim naseljima, lokacije će biti pod video nadzorom.