Saobraćaj u BiH odvija se nesmetano, na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja

Na putevima u BIH jutros se saobraća uz umjerenu frekvenciju vozila. U jutarnjim satima upozoravamo na maglu, koja smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove.

Bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, vozači se savjetuju da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja. Zbog visokih dnevnih temperatura, na duža putovanja krećite u ranim jutarnjim ili večernjim satima, navodi BIHAMK u izvještaju.

Na dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi, saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije. Izdvajamo dionice autoputa A-1 Sarajevo zapad-Lepenica (zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman kao i na mjestu radova Ban Brdo preusmjeren iz vozne u preticajnu traku), Podlugovi-Visoko (oštećenje dilatacione naprave, na mostu MO4 se saobraća preticajnom trakom) i Kakanj-Visoko (most u blizini petlje Visoko), kao i dionice magistralnih puteva: M-14 Srbljani-Bosanska Krupa, M-16 Karanovac-Crna Rijeka, M-18 Semizovac-Olovo-Kladanj i M-6 Domanovići-Stolac.

Zbog izvođenja neophodnih radova na dionici magistralnog puta M-16.1 Klašnice-Prnjavor (u mjestu Hrvaćani), na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

Na graničnom prelazu Izačić pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz BIH. Na GP Doljani nema dužih zadržavanja na izlazu iz BIH, ali kako doznajemo kolona vozila je u međuprostoru (na ulazu u HR). Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su, za sada, do 30 minuta. Zbog izvođenja radova na području Hrvatske, do daljnjeg je obustavljen saobraćaj na GP Bosanski Novi-Dvor