Saobraćajka u Velikoj Kladuši

servisne
Nove servisne informacije.

 

Jedno krivično djelo evidentirali su službenici Policijske stanice Velika Kladuša. Prijavljena je i jedna saobraćajna nezgoda u kojoj nije bilo povrijeđenih lica.

Prema riječima dežurnog vatrogasca Delanovića, protekla 24h bila su mirna za velikokladuške vatrogasce.

Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražilo je 65 pacijenata, od kojih su četiri upućena na dalje liječenje. Dežurni su bili doktori Ahmed Riyad Dash i Ajla Husić.

Isporuka električne energije je uredna, kažu nam jutros u Elektrodistribuciji, Poslovnici Velika Kladuša.

Međunarodni dan kafe obilježava se danas, a prvi put službeno je obilježen 2015. godine u Milanu za vrijeme održavanja EXPO 2015. Kafa je jedan od najpopularnijih toplih napitaka, a kafoljupci širom svijeta dnevno ga popiju čak 1.6 milijardi šoljica. Kafa ima snažan učinak na mozak, pospješuje izmjenu tvari u organizmu, pojačava snagu i rad srca, poboljšava krvotok u srcu, podiže krvni pritisak, povećava količinu šećera u krvi i njegovu potrošnju. Ovo piće je jako popularno u mnogim zemljama svijeta, pa tako i u BiH gdje se kafa najčešće polako pije, odnosno pijucka, iako stručnjaci smatraju da kafa otpušta puno više od svoje arome kada se pije u velikim gutljajima.

U svijetu se danas obilježava i Međunarodni dan starijih osoba kojeg je proglasila Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. decembra 1990. da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. U BiH je preko 700 000 penzionera i prema riječima  statističara naša zemlja polako ali sigurno postaje zemlja staraca. Naši najstariji sugrađani umjesto da uživaju nakon radnog vijeka primorani su da preživljavaju i da se bore da prežive.

U povodu 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba, volonteri Crvenog križa općine Velika Kladuša jučer su se družili sa korisnicima usluga Doma za stare PU “Villa Nadia” u Velikoj Kladuši. Vrijeme koje su im posvetili i lijepa riječ bili su sasvim dovoljni da bi našim sugrađanima u trećoj dobi koji borave u ovoj ustanovi uljepšali dan.

Čestitke volonterima Crveni križ općine Velika Kladuša, a svim sugrađanima treće životne dobi čestitamo 1. oktobar, Međunarodni dan starijih osoba.

Stanje na putevima i vremenski bilten za 01. oktobar

Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, te preko planinskih prevoja vidljivost je smanjena zbog magle, a na tim dionicama i kolovoz je vlažan. Upozoravamo i na učestale odrone na brojnim dionicama i savjetujemo oprezniju vožnju.

Danas od 09 do 12 sati zbog kretanja učesnika manifestacije „Ski roller cup 2023“ na dijelu saobraćajnice koja vodi prema naselju Dejčići mogu se očekivati obustave saobraćaja za vrijeme prolaska učesnika manifestacije.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Modriča-Gradačac, Semizovac-Olovo-Kladanj, Bugojno-Kupres, Vitez-Nević Polje i Doboj-Rudanka-Johovac.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.

Prolazno više oblačnosti prije podne. Lokalno može pasti veoma malo kiše u sjevernim i centralnim područjima ili lokalni pljusak na istoku i sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 24°C, na jugu zemlje do 28°C.

Uz povoljne biometeorološke prilike većina populacije će biti boljeg raspoloženja. Hronični bolesnici i meteoropati također neće imati jačih tegoba, ali bi tokom jutarnjih sati trebali biti oprezniji i primjereno se odjenuti, zbog nižih temperatura u odnosu na ostatak dana. Preporučuje se boravak na otvorenom, po mogućnosti van urbanih sredina.