Saobraćajna nezgoda u Velikoj Kladuši

b

Nevrijeme je uzrokovalo nekoliko kvarova u elektronapajanju. Sanirana je većina kvarova, a još su bez napajanja trafopodručja Bosanska Bojna 1, 2 i 3. Ekipe su upućene na teren. Bez električne energije danas od 09:00 do 10:00h biće trafopodručje Johovica izlaz prema džamiji.

– Službenici Policijske stanice Velika Kladuša evidentirali su jedno krivično djelo i jednu saobraćajnu nezgodu bez povrijeđenih lica. Javni red i mir nije narušavan.

„Vatrogasci su imali mirna protekla 24h“ – rekao nam je dežurni Grahović.

– Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražio je 61 pacijent, a dva su upućena na dalje liječenje. Dežurni su bili doktori Samra Alibegić i Mustafa Hodžić.

– Vodosnabdijevanje je uredno, saznajemo u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Svjetski dan hemofilije je globalni zdravstveni događaj koji se svake godine obilježava 17. aprila, a koji je pokrenula Svjetska federacija hemofilije (WHF), sa namjerom da pokrene poziv vlastima i kreatorima lokalnih politika za pružanje boljeg liječenja i skrbi uz promovisanje bolje kontrole kao i prevencije hemofilije.

Od 1989. godine grupe pacijenata širom svijeta svake godine obilježavaju Svjetski dan hemofilije 17. aprila kako bi podigle svijest i razumijevanje hemofilije i drugih poremećaja krvarenja. Datum je izabran u čast osnivača WFH Franka Schnabela, koji je rođen tog dana. Svjetski dan hemofilije ima za cilj: Promovisati važnost poduzimanja koordiniranih i usklađenih akcija za postizanje vizije “Liječenje za sve”. Tema događaja ove godine je “Jednak pristup za sve: prepoznavanje svih poremećaja krvarenja”.

– Zbog sniježnih padavina koje su tokom noći i jutra zahvatile pojedine dijelove naše zemlje, na dionicama u višim predjelima ima snijega na kolovozu, a izdvajamo puteve Glamoč-Mlinište i Turbe-Banja Luka.  U nižim predjelima kolovoz je mokar i mjestimično zasniježen. Na magistralnim putevima Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most) i Stolac-Neum (na ulazu u Neum) zbog radova, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznice. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.

– Danas u Bosni i Hercegovini veći dio dana pretežno oblačno vrijeme. U Bosni će padati susnježica ili snijeg, a u nizinama će padati i kiša. U Hercegovini će većinom padati kiša, snijeg može padati na planinama. Djelomično smanjenje oblačnosti i prestanak padavina u poslijepodnevnim i večernjim satima. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10°C, na jugu zemlje od 12 do 16°C.

Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Promjena vremena, padavine i niske temperature, naročito u jutarnjim i večernjim satima, loše će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba će se pojačati. Uz porast sadržaja vlage u zraku i sjeverno strujanje, osjet hladnoće također će biti izraženiji. Hronični bolesnici i meteoropate ne bi se trebali izlagati jačim naporima. Poželjno je posvetiti više pažnje odijevanju.