Saobraćajna nezgoda u Velikoj Kladuši

servisne
Nove servisne informacije.

 

55 pacijenata, od kojih je najveći broj imao povišen krvni pritisak zatražilo je pomoć Hitne službe doma zdravlja Velika Kladuša. Dežurne doktorice Ajla Husić i Amra Zulić na dalje liječenje uputile su jednog pacijenta.

Kladuški vatrogasci su, prema riječima dežurnog Grahovića u protekla 24 sata tri puta intervenisali. Prva intervencija trajala je od 12:02 do 12:20h, a radilo se o gašenju požara na njivi na Straom gradu, dok se u drugoj intervenciji radilo o gašenju šumskog požara u naselju Glavica. Ova intervencija je trajala od 14:00 do 15:00h. I u trećoj intervenciji vatrogasci su gasili požar u naselju Glavica, ali ovaj put na njivi i to od 21:52 do 22:40h.

U izvještaju Policijske stanice Velika Kladuša o stanju sigurnosti u protekla 24h evidentirano je jedno narušavanje javnog reda i mira i jedna saobraćajna nezgoda u kojoj je jedno lice zadobilo lakše tjelesne povrede.

Prema informaciji iz Poslovnice Elektrodistribucije Velika Kladuša, elektronapajanje je stabilno.

Iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ informišu da je vodosnabdijevanje uredno.

Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se svake godine 20. marta, a prvi put je obilježen 1994. godine. Svjetska udruga dentalne medicine (FDI) odabrala je ovaj datum zato što djeca imaju 20 mliječnih zuba i što starije osobe trebaju imati najmanje 20 prirodnih zuba na kraju svoga života. Datum je predstavljen na način da je kalendarski mjesec ispred dana – 3/20, te se dobije oralni status kakav bi trebale imati odrasle osobe tj. 32 zuba i 0 karijesa. Svjetski dan oralnog zdravlja se u cijelom svijetu obilježava pod sloganom “Budi ponosan na svoja usta” kojim se želi ukazati na to kako je brigom o oralnom zdravlju moguće postići sretan osmijeh za cijeli život, jer je oralno zdravlje važan dio općeg zdravlja bez obzira na to imate li 5, 25, 45 ili 75 godina.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme, kiša se uglavnom očekuje na zapadu i sjeverozapadu Bosne. Vjetar slab, u Bosni sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini jugo. Dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 17 stepeni.

Sa izuzetkom zapadne Bosne gdje pada kiša, u većem dijelu naše zemlje se saobraća po pretežno suhom kolovozu. Tokom dana očekuje se pojačana frekvencija vozila, posebno u gradskim zonama, pa se apeluje  na sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno oprezni i da poštuju saobraćajne propise. Držite odstojanje između vozila i obavezno vežite pojas. Djeca do 5 godina moraju biti u autosjedalici. Bicikliste i motocikliste molimo da koriste zaštitnu opremu. Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.