Saobraćajni pravac Novo Mesto – Karlovac – Bihać od koristi za sve tri regije

U Karlovcu je jučer održana peta međunarodna konferencija o razvoju cestovnog saobraćaja na pravcu Novo Mesto – Karlovac – Bihać, kojoj je prisustvovao i premijer Unsko-sanskog kantona, Mustafa Ružnić. Osim premijera, prisutni su bili i Enes Ružnić, predsjednik Privredne komore USK-a te Fata Terzić, voditeljica Odsjeka studija i projektiranja Javnog poduzeća za ceste FBiH.

Sadržaj konferencije, između ostaloga, sastojao se i od tri tačke pod nazivom: "Pogled iz Karlovca", "Pogled iz Novog Mesta" te "Pogled iz Bihaća", kojima su predstavnici svake države prezentirali vlastite strategije. Između ostaloga, svi su istakli velike prednosti izgradnje ovog saobraćajnog pravca te podržali njegovu realizaciju.

Što se tiče Hrvatske, odnosno Karlovačke županije, najvažniji je dio projekta izmještanje trase državne ceste D6 Novigrad – Lišnica. Na slovenskoj strani izgradnja ceste od Novog Mesta prema Metliki počinje ove godine, a za to su izdvojena sredstva u vrijednosti od 100 milijuna eura.

Bosni i Hercegovini, prvenstveno Unsko-sanskom kantonu, ovaj je projekt važan prije svega zbog privrede, jer iz godine u godinu raste izvoz, a najkraći put prema željenim tržištima vodi ovom saobraćajnicom.

Stoljetna povezanost Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine ovime će zasigurno dobiti novu privrednu, kulturnu, kao i saobraćajnu dimenziju.