Saobraćajnice zbog poskupljenja goriva danas blokirali samo Mostarci i Banjalučani

Vozači u Banjoj Luci i Mostaru danas su zaustavili saobraćaj u znak protesta zbog visokih cijena goriva, što je prouzrokovalo gužve na pojedinim saobraćajnicama u ovim gradovima. Od većih gradova blokada saobraćajnica više nije zabilježena nigdje.

Vozači u Banjoj Luci i Mostaru danas su zaustavili saobraćaj u znak protesta zbog visokih cijena goriva, što je prouzrokovalo gužve na pojedinim saobraćajnicama u ovim gradovima. Od većih gradova blokada saobraćajnica više nije zabilježena nigdje.

Iako je jučer u 17 sati saobraćaj bio blokiran i u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Prijedoru, Visokom te na magistralnom putu M-17, danas su samo Mostarci i Banjalučani odlučili nastaviti akciju "Stop poskupljenju goriva".

Blokada saobraćaja jučer je izostala u Mostaru, ali danas se ipak desila. Saobraćaj je u 17 sati blokiran na sjevernom izlazu iz grada i trajao je pola sata. 

Blokadu je organizivano sarajevski aktivista i predsjednik Prve stranke BiH, Amer Bekan. Njemu su se priključili jednim dijelom i ostali učesnici u saobraćaju.

Bekan je tom prilikom kazao kako je šteta što se u proteste snažnije ne uključe taksi vozači, već pristaju da poskupljenje goriva prebace na građane. 

"Mostar je jučer bio jedini grad u BiH u kojem nisu održani protesti, a imaju najskuplje gorivo i izbori se nisu održali već 10 godina. Jesu li vas SDA i HDZ toliko isprepadali ili se bojite i svoje sjene? Upravo idem u Mostar da budem prvi koji će to učiniti, a vi se stidite i pravdajte svojoj djeci kako ste miševi! 17h na tranzitu", napisao je na svom profilu Amer Bekan, predsjednik Prve stranke Bosne i Hercegovine.

Blokada saobraćaja u Banjoj Luci trajala je nešto duže, a policajci su sve vrijeme nadzirali blokade te nakon blokada usmjeravali saobraćaj.

Pokretač inicijative blokade saobraćaja je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS-a. On je danas medijima potvrdio kako će vozači u Banjoj Luci i danas na sat vremena zaustaviti svoja vozila.

Prema Grbićevim riječima, na jučerašnje upozorenje i blokadu saobraćaja niko od nadležnih nije reagovao, zbog čega vozači nastavljaju s blokadom saobraćajnica dok se ne udovolji njihovim zahtjevima.

Jedan od inicijatora ove akcije danas nam je rekao kako poskupljenje goriva odlazi u krajnost.

"Protesti se trebaju održavati dok se ne vrate realne cijene, jer se ne može živjeti za gorivo, dok neki imaju milione", kazao nam je Banjalučanin.

Podsjećamo, na društvenim mrežama pokrenuta je akcija "Stop poskupljenju goriva" u kojoj se vozači pozivaju da svaki dan na sat vremena zaustave svoje automobile. Facebook grupa "Stop poskupljenju goriva" ima više od 12,5 hiljada članova iz svih dijelova BiH.

Iz MUP-a KS danas su se oglasili saopćenjem da će svi vozači koji budu učestvovali u blokadi saobraćaja biti evidentirani i kažnjeni.