SAOPŠTENJE: Cazin.NET podržava profesionalno izvještavanje

Saopštenje CazinNET
Medijska sfera u Bosni i Hercegovini je zbog objavljivanja dezinformacija, lažnih vijesti, klikbejt članaka počela gubiti svoj kredibilitet. U moru preuzimanja članaka jako je bitno paziti šta se prenosi i od koga se prenosi. U nastavku donosimo naše saopštenje povodom ove situacije.

Platformu Raskrinkavanje.ba pokrenuo je tim organizacije “Zašto ne” koji za sobom ima višegodišnje iskustvo u fact-checkingu, kroz rad na provjeri tačnosti i dosljednosti izjava javnih zvaničnika/ca, te praćenju ispunjenosti predizbornih obećanja na platformi Istinomjer.

Platforma Raskrinkavanje.ba prati rad mnogih medija u BiH sa ciljem da vrati poljuljani kredibilitet medijskoj sferi u našoj državi, a samim time i naš medij, Cazin.NET.

U svom radu platforma je otkrila da su ukupno 34 vijesti koje je naš medij prenio bile označene kao sporne ili sumnjive. U radu nam se ponekad dešavalo da smo u nepažnji, manjku vremena, ili pak dekoncentrisanosti prenijeli neku dezinformaciju, lažnu vijest ili klikbejt članak, obzirom da vijesti iz BiH, regiona, svijeta i sporta prenosimo sa drugih portala. Naš kapacitet, obzirom da smo lokalni portal nam ne omogućava da imamo dopisnike iz drugih dijelova države, regiona itd., tako da moramo prenositi članke od drugih medija.

Obaviještavamo javnost, posebno naše pratitelje, da smo izbrisali navedene 34 vijesti i da ćemo se u narednom periodu posvetiti kredibilnijem izvještavanju, kako bismo našim trenutnim, ali i budućim čitateljima omogućili kvalitetan sadržaj. Izvinjavamo se na našim greškama, koje su ili zbog neiskustva ili nepažnje bile počinjene.

Portal Cazin.NET u prosjeku dnevno objavi oko 100ak članaka, što je za period od mjesec dana otprilike 3.000 prenesenih vijesti! Greška od 34 članka koja su označena negativno je jako mala u odnosu na brojku, ali itekako treba biti svjestan štete koja se može napraviti sa navedenim člancima. Imamo odgovornost prema našim pratiteljima, obzirom da je portal Cazin.NET u Top 10 informativnih portala u Bosni i Hercegovini zadnjih godina, te svaki dan broj naših pratitelja raste.

Zahvaljujemo se platformi Raskrinkavanje.ba na uočenim greškama i pozivamo ih da nastave pratiti naš medij i da svi skupa doprinesemo razvoju novinarstva u Bosni i Hercegovini, jer od nečeg se treba početi. Mi se izvinjavamo 34 puta našim čitateljima, uz obećanje da ćemo se potruditi da takve greške ne ponavljamo.

 

Arslan Arnautović

Glavni i odgovorni urednik portala Cazin.NET