M-17, "krajiški put smrti": SDP traži završetak trase puta kako bi se spriječile nove nesreće

U prilogu donosimo saopštenje za javnost GO SDP BiH Bihać, a u vezi s M-17, "krajiškim putem smrti", na kojem su sve češće saobraćajne nesreće:

Dana 11.03. 2019. godine oko 20:00 sati dogodila teška saobraćajna nesreća na magistralnom putu M-14 u kojoj su smrtno stradale tri osobe. Navedeni magistralni put često je uzrok teških saobraćajnih nesreća zbog loše cestovne i putne infrastrukture na koju nadležne federalne institucije već godinama ne obraćaju pažnju.

Naime radi se o magistralnom putu Bihać - Banja Luka koji je jako prometan, i gdje jedan dio magistralnog puta prolazi koz sami kanjon rijeke Une. Kolovozne trake su uske, neuslovne te se na istim često nalaze odlomljeni komadi okolnih stijena.

Magistralni put M - 17 među Krajišniima je poznat kao „put smrti“ zbog konstantnih saobraćajnih nesreća u kojima ne tako rijetko dolazi i do smrtnih posljedica. Ono što posebno brine Krajišnike jeste ignorantski odnos J.P. Ceste Federacije BiH, koje već godinama uporno okreću glavu od ovakvih tragičnih nesreća na ovoj dionici magistralnog puta M -17. Napominjemo da je prije nekoliko godina zopočeta nova magistralna cesta u smjeru od Bihaća prema Bosanskoj Krupi, čija je trasa usmjerena preko Grmuškog platoa a koja se gradi već deceniju i nikad nije zavšena.

Ovim putem pozivamo Vladu Federacije BiH, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i J.P.Ceste Federacije BiH da konačno pokažu brigu za Krajinu i Krajišnike i završetkom trase puta koja zaobilazi kanjon rijeke Une spriječe sve veći broj saobraćajnih nesreća na magistralnom putu M 17.

Krajina nije „rezervat“ Krajina je dio države Bosne i Hercegovine i zaslužuje tretman kao i ostali dijelovi BiH.

Ovim putem izražavamo duboku žalost zbog izgubljenih mladih života i porodicama upućujemo iskreno saučešće.