Sarajevo: Osuđen na pet godina zatvora za razbojništvo nad pripadnicima LGBTIQ zajednice

b

Izrečena je presuda nakon što je s Tužilaštvom Kantona Sarajevo sklopio sporazum o priznanju krivice,

Općinski sud u Sarajevu osudio je Irfana Mulalića na jedinstvenu kaznu u trajanju od četiri godine te Ishaka Bilala na godinu dana zatvora jer su u nekoliko navrata izvršili krivična djela razbojništva i ucjene nad pripadnicima LGBTIQ zajednice, potvrđeno je Detektoru.

Mulaliću je izrečena presuda nakon što je s Tužilaštvom Kantona Sarajevo sklopio sporazum o priznanju krivice, potvrdila je za Detektor advokatica oštećenih Đana Dalač.

Tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo Nermin Keranović pojasnio je za Detektor da je Mulaliću sredinom juna izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od četiri godine zbog krivičnih djela razbojništvo i ucjena, počinjenih u sticaju u vrlo kratkom vrmenskom periodu. Dodao je da se osuđeni Mulalić nalazi u pritvoru do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

„Prilikom zaključenja Sporazuma o priznanju krivnje Tužilaštvo se vodilo stavom oštećenih i svim okolnostima koje je cijenilo da opravdavaju pregovaranje o krivnji. Optuženi su priznali izvšenje krivičnih djela na način opisan u optužnici“, rekao je tužilac Keranović.

 

On je kazao da je Općinski sud u Sarajevu krajem maja 2024. Bilala proglasio krivim za razbojništvo, a njegov advokat Amir Hadžić potvrdio je da je i on potpisao sporazum, nakon kojeg mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

Detektor je ranije pisao da je protiv njih potvrđena optužnica, prema kojoj je Mulalić od sredine oktobra 2023. godine pa sve do hapšenja, putem društvene mreže i aplikacije za upoznavanje gay i biseksualnih muškaraca, stupio u kontakt s tri homoseksualna muškarca.

“Nakon što je s njima dogovorio susret u različitim stanovima na području Sarajeva, odmah po dolasku bi im prijetio zbog njihove seksualne orijentacije te uz udarce, prijetnju pištoljem, psovke i uvrede tražio novac. Od oštećenih je uzimao pin-kodove kreditnih kartica, s kojih je podizao novac. U jednoj od ovih radnji učestvovao je i optuženi Ishak Bilal”, ranije je navelo Tužilaštvo KS-a.

Prema optužnici, Mulalić je ucjenjivao jednog od oštećenih time da će njegovoj rodbini reći za njegovu seksualnu orijentaciju ukoliko mu ne da novac. Također se i predstavljao kao policajac te pokazivao značku s natpisom “Special police”.

Na ovaj način Mulalić i Bilal su stekli i nezakonitu korist od oko 800 maraka.

Općinski sud u Sarajevu donio je 2022. prvostepenu presudu za diskriminaciju protiv tadašnje kantonalne zastupnice Samre Ćosović-Hajdarević, jer je na svom Facebook profilu napisala da “LGBTIQ osobe treba izolovati i skloniti iz društva”.

Detektor je ranije objavio dokumentarni film “Četiri zida“ o posljedicama napada na članove LGBTIQ zajednice u BiH i Srbiji, te zastrašivanjima s kojima se suočavaju. Film donosi pogled na položaj LGBTIQ zajednice u BiH i regionu, koji je nerijetko i dehumanizirajući zbog sve učestalijeg govora mržnje, prijetnji i napada usmjerenih na ovu zajednicu od različitih desničarskih skupina, huligana, političara i društva.