Sarajevska priča o uvažavanju i dobrim komšijskim odnosima traje 200 godina

Bosna i Hercegovina krije mnoštvo zanimljivih i istorijskih priča, koje svjedoče o važnosti dobrih komšijskih odnosa i međusobnog uvažavanja. Upravo se jedna takva priča dogodila prije 200 godina u Sarajevu.

Naime, Islamska i Jevrejska zajednica Bosne i Hercegovine zajednički su obilježile 200-godišnjicu Sarajevskog purima. Tim povodom upriličena je međunarodna konferencija, izložba, te predstavljanje knjige "Sarajevski purim".

Dana 2.novembra, 1819. godine, sarajevski muslimani spasili su Jevreje, svoje komšije, od sigurne smrti. Naime, sultanov namjesnik, Ruždi-paša, osudio je na smrt deset Jevreja, tražeći za njih otkup koji oni nisu mogli sakupiti. 3.000 sarajevskih muslimana pobunilo se protiv ove odluke i tražilo njihovo oslobođenje, što se uskoro i dogodilo. Jevreji to, 200 godina, nisu zaboravili, te od tada slave Sarajevski purim.

"Jednostavno to samo pokazuje i dokazuje da se u ovim krajevima nije uvijek mrzilo i da nismo samo čekali pet minuta za neku osvetu nego se i lijepo živjelo pomažući jedni druge, živjeći jedni sa drugima, jednostavno dokazali i pokazali da se tako može", kazao je predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.

Bosna i Hercegovina je oduvijek bila zemlja u kojoj su živjeli pripadnici različitih religija. Dobrosusjedski odnosi, dodaje on, uvijek su postojali i bili karakteristični za ovu zemlju.

"Važno je kada nas susjedi naši koji su drugačijih svjetonadzora, što je normalno, koji su drugačijih religija, što je normalno.Važno je kad nas spase.To je poruka ovog Sarajevskog purima.Ne znam koliko bi mi danas u nekim situacijama uspjeli naći u kafanama ljude da se založe za neko dobro djelo", poručio je Enes Karić, profesor Fakulteta islamskih nauka.

Cilj današnje konferencije je pokazati na primjerima kroz istoriju, dobre odnose između muslimana i Jevreja, s namjerom promocije njihovog suživota, kao važnog dijela bosanskohercegovačke kulturne baštine.

"Kada već naučno dokažemo da je ovaj događaj stvarno postojao, da to nije dio neke legende, da je zapravo važno za budućnost da kažemo neka svoja stanovišta kako mi vidimo odnose dviju zajednica u budućnosti", rekao je istoričar i član Jevrejske zajednice, Eli Tauber.

Događaji kao što je Sarajevski purim govore o građanskoj odgovornosti, hrabrosti, komšijskoj solidarnosti.To su vrijednosti na kojima je Bosna i Hercegovina nastala i koje treba ostaviti budućim genereacijama, poručeno je danas iz Sarajeva.