Sarajevski policajci koji su osumnjičeni za korupciju pušteni iz pritvora

.
Sarajevski policajci protiv kojih je podignuta optužnica zbog korupcije pušteni su noćas iz Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo te će se u predmetu protiv njih braniti sa slobode

Ukupno 16 policajaca napustilo je sarajevsku pritvorsku jedinicu nešto poslije 23 sata, a gdje su bili smješteni proteklih šest mjeseci tokom provođenja istrage. Ispred zatvorskog objekta dočekali su ih članovi porodica i prijatelji.

Njima je bilo zabranjeno obavljanje poslova policijskog službenika, dok se još pet policajaca nalazi pod mjerama zabrane tokom istrage koja je u završnoj fazi. Podsjetimo da su svi uhapšeni u akciji kodnog naziva Dar 1.

 

Tužilaštvo Kantona Sarajevo prije dva dana je podiglo optužnicu protiv ukupno 17 policajaca uhapšenih u ovoj akciji, a terete se da su tokom obavljanja zadataka počinili više koruptivnih krivično-pravnih radnji.

 

Oni su navodno od juna do polovine augusta 2020. godine prilikom saobraćajnih kontrola od vozača koji su počinili saobraćajni prekršaj uzimali novac, a zauzvrat su im izdavali prekršajne naloge s blažim kaznama.

 

Optužnica Tužilaštva KS je proslijeđena Općinskom sudu na potvrđivanje.