Sarajevski “razbijač magle”: Gdje je sada hemijsko sredstvo koje je rastjeralo maglu pred Olimpijadu?

B


Posljednjih godina pogotovo tokom zimskog perioda, svjedoci smo sve češće obustave letova sa Sarajevskog aerodroma zbog izuzetno nečistog zraka i magle koja sprječava vidljivost pilotima. Iako se ova anomalija prirodno čini nerješivom, pitanje je, da li smo zaboravili da je Sarajevo nekoliko desetljeća iza imalo svoj "razbijač magle" koji je bio u upotrebi i tokom Olimpijskih igara?!


Sarajevski aerodrom je prije 40 godina posjedovao poznati “razbijač” magle.

Tim stručnjaka je neposredno pred Olimpijadu radio studiju kako rastjerati maglu sa prostora glavnog grada. Studija je otkrila nekoliko mehanizama za otklanjanje magle uključujući i “razbijač”, hemijsko sredstvo koje se efikasno rješavalo neželjenih čestica iz zraka.

Tokom Zimskih Olimpijskih igara organizatori su imali veliki problem sa maglom. Kako bi se postiglo da svi takmičari stignu na vrijeme, uključivao se “razbijač magle” i za 20 minuta nebo je postajalo vedro iznad Sarajeva.


Infobiro Arhiv objavio je na društvenoj mreži “X” članak iz Večernjih novina, izdanje 08.02.1984. godine u kojem se navodi:

“Prema kompjuterskoj prognozi, magla koja se juče u 7 časova iznenada pojavila na Sarajevskom aerodromu i okolini trebala je da traje do 9 časova. Međutim, čim se magla pojavila, razbijena je hemijskim sredstvom, dejstvom sa zemlje, u roku od samo 20 minuta i Aerodrom je ospodobljen za normalni saobraćaj. Samo jedan avion je malo kasnio u polasku, ali je nadoknadio izgubljeno vrijeme. Ostali avioni juče su letjeli po redu vožnje“.
Iako je spas od smoga za ljude možda nošenje maski, piste ne podnose kratkoročna rješenja. Poređenja radi, samo tokom ove zime je više od stotinu letova bilo ili otkazano ili odgođeno sa sarajevskog aerodroma.

Avioni često zbog nemogućnosti da slete na predviđeni aerodrom i u predviđenom terminu gube novac. Zašto BiH nema sistem za slijetanje u uslovima velike magle ili ko nam je sakrio “razbijač” magle?