Šarović: Aluminij je suviše godina bio u stranačkim i nacionalnim rukama

Dat je rok da se do 31. 7. izradi plan zbrinjavanja radnika Aluminija, rečeno je nakon današnjeg sastanka Kriznog vijeća Aluminija.

U Kriznom vijeću su Upravni i Nadzorni odbor kompanije, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, federalna ministrica finansija Jelka Miličević i u svojstvu posmatrača članovi Predsjedništva i Skupštine Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija.

Aluminij je isključen s visokonaponske električne mreže zbog višemilionskih dugovanja, od čega su najveća dugovanja za električnu energiju, dok je oko 900 radnika ostalo bez radnih mjesta.

Grupa radnika protestovala je zbog gašenja Aluminija, a kao krivca za krah jedne od najvećih kompanija u Hercegovini naveli su predsjednika HDZ-a Dragana Čovića i njegovu politiku, dok je Čović takve optužbe odbacio.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović rekao je u intervjuu za Novinsku agenciju Patria od srijede da je „suviše godina Aluminij bio u nekim stranačkim i nacionalnim rukama, a manje u rukama onih koji bi od Aluminija napravili regionalnog giganta, iako Aluminij zaslužuje upravo to.“

„Spadam u one koji misle da je država najslabiji poslodavac, i da oni koji se zalažu za ostajanje ključnih resursa u rukama države propagiraju lažni patriotizam. 
Ustvari, to je paravan za korišćenje i pljačku javnih resursa u stranačke svrhe. Dok je nešto državno, javno, ono će biti predmet korupcije i pljačke, a političke elite upravo to priželjkuju. Ne odgovara im da se privatuzuje, recimo, jedan dio elektroprivrede, zato što onda neće moći da kradu". 

Šarović je poručio da ne zagovara rasprodaju javnih dobara, ali za ono što je javno, rekao je, mora da se pronađe strateški partner koji će čuvati ta dobra.