Šarović: RS treba izaći iz ove spirale sukoba

.
Moramo naći način da se približimo Evropskoj uniji, a ne da gledamo da li će neka članica EU uvesti sankcije pojedinicima ili cijeloj RS, istakao je

 

Lider SDS-a Mirko Šarović je, komentarišući registraciju građana u Srebrenici za izbore u Srbiji, kazao da podržava sve što je po zakonu. Dodao je kako je prvi put čuo za ovaj slučaj.

- Ko želi da ostvari pravo, a radi po zakonu, to podržavam - istakao je Sarović i ponovio kako je protiv glasanja putem pošte.

- Zakonom bih ukinuo tu mogućnost, a oni koji žele glasati, a nalaze se van zemlje, neka to rade u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Imam ozbilje razloge zašto je to tako - naveo je lider SDS-a.

Osvrnuo se i na sankcije pojedinicima u Bosni i Hercegovini, konkretno u entitetu Republika Srpska. Ocijenio je kako postoji mogućnost da ovaj "alat", kako kažu pojedini međunarodni zvaničnici, pogodi cijeli narod u RS

Zalagao sam se za to da politika koju vodimo ne postane globalni slučaj, da cijeli svijet ne priča o nama. Da stvari koje su legitimne rješavamo na sasvim drugačiji način. I da ne dođemo u ovakvu situaciju u kakvoj jesmo. Ovo je nevjerovatno teška situacija - istakao je Šarović.

Jedna situacija u kojoj su perspektive za Republiku Srpsku vrlo slabe, rekao je još.

- RS treba izaći iz ove spirale sukoba i da jednostavno nađemo način da prevaziđemo ovu aktuelnu situaciju. Moramo naći način da se približimo Evropskoj uniji, a ne da gledamo da li će neka članica EU uvesti sankcije pojedinicima ili cijeloj RS. Da se svađamo sa cijelim svijetom je naopako, bez obzira kakva god bila argumentacija - zaključio je predsjednik SDS-a.