Sastali se Izetbegović i Radončić, bez ''zelenog svjetla'' za SDA

Još nema konačnog dogovora o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini.

Glavni pregovarači, SDA, HDZ I SNSD, razgovaraju o raspodjeli resora u Savjetu ministara, ali odnose ovih stranaka opterećuju narasle političke tenzije. Pojedine stranke, koje se pominju kao potencijalni partneri trojke, još nisu dali zeleno svjetlo. SBB - Fahrudina Radončića, još nije pristao da uđe u vlast, ni nakon današnjeg susreta sa čelnikom SDA, Bakirom Izetbegovićem.

Hoće li se budućoj vlasti pridružiti i SBB još je neizvjesno. Nije ništa jasnije ni nakon današnjeg susreta Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića.

"Ja sam se vidio sa gospodinom Radončićem. Za sada nemamo zeleno svjetlo sa strane SBB-a. Razgovor će se nastaviti. Nama treba široki front, što manje stranaka u opoziciji, što više probosanskih stranaka u poziciji", kazao je Izetbegović.

Dio SDA kolača vjerovatno će pripasti i DF-u, ali detalji o tome još nisu obznanjeni. HDZ ostaje pri ranijem zahtjevu poštovanja konstitutivnosti naroda. Optimizam pojedinih lidera, ne dijele u SNSD-u.

"Dogovarali smo mnogo toga. Čini nam se svima da smo načinili određene korake, ali nije dogovoreno skoro ništa", kazao je Nebojša Radmanović, SNSD.

U međuvremenu, i dalje se odbrojava izgubljeno vrijeme od izbora. Sedam mjeseci od 7. oktobra i sedam dana od posljednjeg sastanka čelnika SDA, HDZ-a i SNSD-a. Tvrdnje da je dogovor na vidiku, remete narasle političke tenzije, poput neslaganja oko NATO integracija ili formiranja rezervnog sastava policije.

"Ukoliko uspješno ispregovaraju podjelu fotelja, smirit će se i tenzije, jer će biti zadovoljni onime što imaju. Mi ne možemo znati koji je naredni potez, ali poučeni ranijim iskustvima, znamo da su to njihove političke igre, i ne treba regirati na prvu, treba mudro reagirati", poručio je Suad Beganović, urednik portala Prva smjena.

Mudrost je potrebna i u stranačkim pregovorima, a dosadašnji razgovori rasvijetlili su najizgledniju raspodjelu fotelja u Vijeću ministara. SNSD bi dobio predsjedatelja, te još tri ministarstva - vanjske trgovine, izbjeglica te prometa i komunikacija. SDA bi pripala tri ključna resora - obrana, sigurnost i vanjski polovi. Tradicionalni HDZ-ovi resori su pravda, financije, a vjerovatno i civilni poslovi, piše N1.

Dok traju mukotrpni pregovori političkih aktera o formiranju vlasti, postojeći saziv Vijeća ministara do daljnjeg ostaje u tehničkog mandatu. Neka su tijela konstituirana, druga nisu, Tako imamo situaciju da je isti čovjek, a to je Denis Zvizdić, bude na čelu i izvršne vlasti, to jeste Vijeća ministara, ali i zakonodavne - Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Tehnički mandat sužava i prostor da se rješavaju nagomilani problemu u našoj zemlji.