Satler se u Banjoj Luci sastao sa Šarovićem, Borenovićem i Nešićem

asd
Nakon sastanka sa Cvijanović i Čubrilovićem, Satler se sastao s opozicijom u RS

Predsjednici Srpske demokratske strane, Partije demokratskog progresa i Demokratskog narodnog saveza, Mirko Šarović, Branislav Borenović i Nenad Nešić danas su u Banjoj Luci sastali sa šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johanom Satlerom (Johann Sattler).

Tema sastanka je bila aktuelna politička situacija.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović tokom sastanka je ukazao na neophodnost izmjene Izbornog zakona. 

- Samo izmjene Izbornog zakona mogu garantovati regularnost izbora i poštovanje izborne volje građana. Međutim, izgleda da strankama koje čine vlast odgovara sadašnji zakon koji ostavlja prostora za razne vrste malverzacija, istakao je Šarović. 

Predsjendik SDS-a je kazao da umjesto produkovanja kriza vlasti trebaju krenuti sa rješavanjem životnih problema stanovništva. 

Svi nivoi vlasti se moraju pozabaviti realnim problemima

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je rekao da je potrebno prevazići aktuelnu političku krizu, te da se svi nivoi vlasti moraju pozabaviti realnim problemima koji opterećuju građane.

- Posljednjih mjeseci prolazimo kroz jednu od najozbiljnijih političkih kriza nakon Dejtona, izazvanu izuzetno lošom odlukom i nametanjem zakona od strane Valentina Incka (Inzko), koji je nakon dvanaest godina provedenih u ovoj zemlji morao znati da nikakva jednostrana rješenja ovdje nisu donijela ništa dobro. Potreban nam je dijalog, unutrašnji dogovor i unutrašnje rješavanje svih otvorenih pitanja. Dok prolazimo kroz političku krizu, nailazimo na i na veće probleme: ljudi odlaze iz BiH, a cijene, prije svega osnovnih životnih namirnica, konstantno rastu, te smo prvi u svijetu po smrtnosti od koronavirusa. To su problemi koji moraju biti rješavani - istakao je Borenović.

Smatramo se dijelom Evrope

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić istakao je da je, nažalost, logična posljedica krize i stagnacija BiH na EU putu, ali ni ranije aktuelna vlast nije djelovala konkretno na ispunjavanju uslova za pridruživanje Evropskoj uniji.

- Smatramo se dijelom Evrope i u tom stavu ostajemo privrženi. Vlast će ubuduće morati da radi više i uspješnije na ispunjavanju 14 kriterijuma iz Mišljenja Evropske komisije i na dostizanju najviših evropskih standarda kao što uspostavljanje vladavine prava, iskoprjenjivanje krupcije i garantovana sloboda medija - zaključio je Nešić.

Ambasador Satler se zahvalio na sastanku i složio da je neophodno što prije prevazići trenutnu političku krizu i fokusirati na reforme i napredak zemlje na putu ka EU za dobrobit svih građana BiH.

Foto: PDP