Saudijska Arabija zabranila klanjanje bajram-namaza na otvorenom zbog koronavirusa

bajram namaz
Odlučeno je da se ovogodišnji bajram-namaz klanja u džamijama i spremnim mesdžidima, navodi se u saopćenju Ministarstva za vjerska pitanja Saudijske Arabije

 

Vlasti Saudijske Arabije objavile su da je u okviru novih mjera u cilju suzbijanja širenja koronavirusa zabranjeno obavljanje molitvi odnosno klanjanje na otvorenom povodom nastupajućeg Kurban-bajrama, javljaju agencije.

- Odlučeno je da se ovogodišnji bajram-namaz klanja u džamijama i spremnim mesdžidima - navodi se u saopćenju Ministarstva za vjerska pitanja Saudijske Arabije. 

Ističe se da se bajram-namaz neće klanjati na otvorenom zbog izuzetnih uvjetna u okviru mjera zaštite od širenja epidemije. 

I u Saudijskoj Arabiji, kao i u nekim drugim zemljama, zbog širenja nove vrste koronavirusa, bajram namaz, povodom Ramazanskog bajrama, nije klanjan u džamijama.

Džamije širom Saudijske Arabije 31.maja su ponovo otvorene za molitve, nakon više od dva mjeseca koliko su bile zatvorene zbog mjera uvedenih u cilju suzbijanja širenja koronavirusa. Vjernicima je tada dozvoljeno da klanjaju u svim džamijama, osim u džamijama u Meki koje su otvorene tek 21. juna.

Izvor: