Savez bh. udruženja u Austriji prikuplja pomoć za migrante u kampu Vučjak

Novoosnovani Savez bh. udruženja u Austriji „Consilium Bosniacum“ je građanska platfoma za povezivanje građana BiH u Austriji, ali i društveno-politički organ koji će se boriti za njihova prava u toj zemlji, prenosi uskinfo.ba.

Naime, oni su se odlučili za provođenje humanitarne akcije kojom bi se prikupila potrebna pomoć za migrante koji se nalaze u kampu Vučjak. Njihov poziv prenosimo u cjelosti:

Dragi prijatelji i saveznici,

ovim putem vas želimo obavijestiti o tome da se naš Savez „Consilium Bosniacum“ kao partner uključio u akciju pomoći izbjeglicama koji se nalaze na nekadašnjoj deponiji smeća na Vučjaku u blizini Bihaća, a koju je pokrenuo austrijski Volkshilfe.

Mi smo u mjesecu julu 2019. bili na licu mjesta i obavili razgovore sa predstavnicima politike, Crvenog križa, medija, sa stranim humanitarcima i samim izbjeglicama.

Stanje je veoma teško, izbjeglice posebno na Vučjaku nemaju dovoljno hrane, medicinskih i higijenskih sredstava, dok je lokalna zajednica već odavno preopterećena sa situacijom po ovom pitanju.

Pozivamo vas da u okviru svojih mogućnosti pomognete ovu akciju!

Image