Savjest ovog Srbina presudila je krvniku Mladiću: Priznao sam što sam učinio, radi svog djeteta i žene"

Dražen Erdemović, bivši pripadnik vojske Republike Srpske u BiH, svjedočio je 2013. protiv Ratka Mladića. 

On je prvi svjedok koji je prvo priznao vlastitu krivnju, a zatim i svjedočio o ratnim zločinima počinjenim u BiH.

Dražen Erdemović je na suđenju rekao da su 16. juna 1995. prvi autobusi počeli stizati kod sela Pilica, u općini Zvornik. U tim su autobusima bili muslimanski muškarci i dječaci zarobljeni u Srebrenici i izdvojeni kao "vojno sposobni". 

Povezanih očiju počeli su, u grupama od 10, izlaziti iz autubusa. Postrojeni su na poljani iza farme, a potom su strijeljali u leđa.

- Žao mi je svih žrtava u bivšoj BiH, bez obzira na njihovu nacionalnost - riječi su kojima se Dražen Erdemović, jedan od svjedoka koji su svjedočili protiv Ratka Mladića, obratio Haškom sudu. 

Erdemović, koji je bio za vrijeme izvršavanja ratnih zločina i sam bio pripadnik srpske vojske u BiH, zatim je objasnio zašto je otišao u rat.

- U ratu sam izgubio mnogo dobrih prijatelja raznih nacionalnosti, i ja sam siguran da su svi oni bili protiv rata. Oni jednostavno nisu imali drugog izbora. Rat je došao i nije bilo izlaza. Isto se meni dogodilo.

Nakon što je i sam ubio stotine nenaoružanih civila, Erdemović je 1996. prišao novinarki ABC-a te joj rekao da želi svjedočiti pred sudom.

Stavljen pod pritisak 

- Bez da sam uhapšen, ispitivan ili stavljen pod pritisak... novinarki sam priznao što sam napravio i rekao sam joj da želim ići pred Međunarodni sud... zbog svoje savjesti, zbog svoga života, zbog svoga djeteta i žene, ja ne mogu promijeniti što sam rekao toj novinarki - kazao je Erdemović.

Erdemović se na kraju svoga govora ponovno ispričao te dodao da on više ništa ne može napraviti.

- Neizmjerno mi je žao zbog svega što se dogodilo, ali ja ne mogu ništa napraviti. Kada sam nešto mogao napraviti, to sam i učinio. Hvala vam. Nemam više ništa za reći.

 

(Izvor: Avaz.ba)