Savjet vozačima: Vozite maksimalno oprezno i vožnju prilagodite uslovima na putu

Home

Savjet vozačima: Vozite maksimalno oprezno i vožnju prilagodite uslovima na putu


Kolovoz je ovoga jutra mjestimično vlažan, a frekvencija vozila umjerenog intenziteta na većini puteva u BiH.

Magla i niska oblačnost mjestimično smanjuju vidljivost na dionicama u planinskim predjelima. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode uslovima na putu.

Povremene obustave saobraćaja, zbog deminiranja terena, aktuelne su u vremenu od 08 do 16 sati, na dionici magistralnog puta M-5 Ripač-Dubovsko

Zbog sanacionih radova, privremeno postavljena signalizacija na pojedinim dionicama uzrokuje sporije odvijanje saobraćaja.

Izdvajamo autoput A-1 dionice Bojnik-Sarajevo zapad-Lepenica (vijadukt Bojnik i u blizini tunela Igman) i Zenica Jug-Kakanj (u mjestu Donji Tičići), kao i magistralne puteve: M-17 Jablanica-Mostar, M-17 Žepče-Maglaj, M-16 Bugojno-Kupres, M-18 Tuzla-Priboj i M-4 Banja Luka-Čelinac.

Zbog radova na području Hrvatske, povremeno dolazi do zadržavanja na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja.

Zbog radova u Crnoj Gori, ne preporučuje se korištenje graničnog prelaza Klobuk (09-11 i 13-15 sati).

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

AUTOPUT

A-1

Zenica jug-Kakanj, zbog radova na sanaciji klizišta, saobraćaj se na dionici autoputa A-1 Zenica Jug-Kakanj u mjestu Donji Tićići odvija sporije, jednom trakom (preticajnom).

U suprotnom smjeru (Kakanj-Zenica jug) u funkciji su obje vozne trake, a zatvorena je zaustavna traka.

Sarajevo zapad-Lepenica, u toku su radovi na sanaciji klizišta na dionici Sarajevo zapad-Lepenica na lokalitetu tunela Igman.

Na mjestu izvođenja radova, saobraćaj je u smjeru Sarajevo zapad-Lepenica preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Butila-Vlakovo, u toku su radovi na vijaduktu Bojnik, zbog čega se saobraća jednom saobraćajnom trakom.

E-661 Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izgradnje vijadukta Mahovljani, za saobraćaj je zatvorena petlja Mahovljani.

Vozačima se preporučuje korištenje petlje Aleksandrovac ili magistralnog puta M-16 u ovisnosti od pravca kretanja.

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4

Simin Han-Donje Caparde, zbog radova na izgradnji pješačke staze u mjestu Rainci vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Banja Luka-Čelinac, u toku su radovi na sanaciji klizišta, saobraća se usporeno, uz obavezno poštivanje postavljene signalizacije.

M-5

Ripač-Vrtoče, zbog radova na deminiranju terena na dionici Ripač-Dubovsko, od 08 do 16 sati saobraćaj se povremeno obustavlja u trajanju do 30 minuta.

Hrenovica-Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen saobraćaj.

M-15

Sanski Most, zbog radova na izgradnji kružnog toka na raskrsnici sa regionalnim putem R-405, vozila saobraćaju jednom trakom.

M-16

Poriče-Kupres, zbog izvođenja radova na sanaciji slijeganja ceste (nasipa) i škarpe zasjeka na mjestu izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-17

Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraćaj se odvija usporeno u zoni izvođenja radova.

Žepče-Maglaj, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji raskrsnice u mjestu Misurići, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Zalik-Vrapčići, zbog radova na izgradnji pješačke staze povremeno se saobraća naizmjenično, jednom trakom.

Jablanica- Potoci (Donja Jablanica), zbog sanacije kolovoza saobraćaj odvija jednom trakom naizmjenično.

M-18

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Priboj-Simin Han, zbog sanacije klizišta saobraća se naizmjenično, jednom trakom uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

M-19.3

Rogatica-Ustiprača (u mjestu Dub) zbog radova na miniranju terena u vremenskom periodu od 09 do 10 sati i od 14 do 17 sati, dolazi do povremene obustave saobraćaja.

REGIONALNI PUTEVI

R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) - zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

R-445 Nevesinje-Berkovići - u toku su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji ove dionice, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično, jednom trakom

R-445 Semizovac-Ilijaš-Visoko (most na Stavnji-Lješevo)- zbog radova na sanaciji kolovoza, od 06 do 20 sati saobraća se usporeno.

R-453 Srebrenica-Skelani (Kragljivode)–zbog deminerskih radova, radnim danima, od 8 do 16 sati, saobraćaj se obustavlja u trajanju do 30 minuta.

R-454a Bratunac-Drinjača - zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-456 Doboj-Maglaj (Rječica Donja) –zbog deminerskih radova, svakim danom, od 7 do 16 sati, saobraćaj se obustavlja u trajanju do 30 minuta.

R-459 Tuzla-Dokanj – zbog radova na sanaciji klizišta kod mjesta Jarići, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

R-469/R-471 raskrsnica regionalnih puteva Živinice-Banovići-Ribnica i Banovići –Vijenac-Lukavac – zbog radova na rekonstrukciji raskrsnice u Banovićima vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

R-471 Lukavac-Banovići-zbog prevoza cementa industrijskim kolosijekom pruge preko regionalne ceste Lukavac-Banovići, dolazi do povremenih 15-minutnih obustava saobraćaja.

KANTON SARAJEVO

Zbog održavanja Međunarodne manifestacije Oldtimer susreti „Sarajevo srce Evrope 2017“danas će u vremenu od 10 do 19 sati biti izmjenjen režim saobraćaja u ulicama:

Stup (start kod hotela „BM International)-Džemala Bijedića-Sarajevska cesta-Rustempašina (kružni tok)-Dž.Bijedića-Ante Babića-Želimira Vidovića Keli-Bulevar branilaca Dobrinje-Senada Poturka Senčija-Ante Babića-Bulevar M. Selimovića-Zmaja od Bosne-Hamdije Ćemerlića-Vilsonovo šetalište-Kotromanića-Hiseta-Obala Kulina bana-Telali-M. Mustafe Bašeskije-M. Tita-Hiseta-Hamze Hume-Alipašina-Gornji i Donji Hotonj-Jošanička-Igmanska i povratak na Stup preko Rajlovca. Molimo vozače da poštuju upute ovlaštenih lica iz pratnje.

-Zbog kulturne manifestacije, danas će od 09 do 18 sati za saobraćaj biti zatvorena ulica Anđelka Lažetića (od spoja sa sekundarnom saobraćajnicom kod Doma zdravlja do spoja sa putem Dupovci-M-17). Alternativni pravac je ul. A. Lažetića-M-17- ul. A. Lažetića.

Zbog izvođenja sanacionih radova od 08 do 18 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Franjevačka (od raskrsnice sa ulicom Konak do raskrsnice sa ulicom Bistrik).

Alternativni pravac za vrijeme obustave je: Franjevačka-Konak-Obala Isa bega Ishakovića-Bistrik i obratno.

-Zbog izvođenja neophodnih radova svakodnevno od 08 do 16 sati etapno će se obustavljati saobraćaj na dijelu ulice Bosanskih kraljeva (od spoja sa ulicom Safeta Hadžića do spoja sa ulicom Atife Karalić).

Etapne dionice su: od raskrsnice sa ulicom Safeta Hadžića do raskrsnice sa ulicom Kraljice Jelene, od raskrsnice sa ulicom Kraljice Jelene do raskrsnice a ulicom Alibega Firdusa i od raskrsnice sa ulicom Alibega Firdusa do raskrsnice sa ulicom Atife Karalić. Za vrijeme obustave u funkciji su alternativni pravci.

Zbog izvođenja neophodnih radova izmjenjen je režim saobraćaja u ulicama: Kasindolska, Ispod grada, Konak, Dajanli Ibrahim bega, Safvet-bega Bašagića i Zvornička.

MOSTAR

Zbog radova na izgradnji glavnih kanalizacijskih kolektora grada Mostara, na snazi je potpuna obustava saobraćaja u ulici Maršala Tita ( na relaciji Šarića džamija-Lučki most), dok je u ulici Kardinala Stepinca (na dionici od Hotela Ero do Carinskog mosta) desna traka zatvorena za saobraćaj, a lijeva je otvorena za dvosmjerni saobraćaj.

BIHAĆ

Zbog izgradnje poslovnog objekta na Trgu Maršala Tita, saobraća se jednom trakom.

MAGLAJ

U toku su sanacioni radovi na sjevernom (Jelovac) i južnom ulazu u grad (Liješnica), zbog čega je obavezno poštivanje privremeno postavljene saobraćajne signalizacije.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Objavio: Sat, 06/05/2017 - 07:23

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top