Schmidt će danas u Beogradu razgovarati s Vučićem

.
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt danas će se u Beogradu sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saznaje Klix.ba. Ovo će biti njihov drugi zvanični sastanak od kako je Nijemac preuzeo funkciju od Valentina Inzka.

Službena posjeta Beogradu stiže dva dana nakon što je Schmidt odlučio obustaviti primjenu neustavnog Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske, ali i sve češćih i brutalnijih napada lidera SNSD-a Milorada Dodika i njegovih partnera.

Interesantno, niko od zvaničnika Srbije se nije oglasio nakon ovog poteza visokog predstavnika za razliku od funkcionera iz Republike Srpske koji su iznijeli najteže optužbe na račun Schmidta.

Vučić i Schmidt su se već zvanično sastali u septembru prošle godine kako bi razgovarali o političkoj situaciji u regionu.

Za razliku od političkih predstavnika bosanskih Srba, Vučić priznaje legitimitet visokog predstavnika Christiana Schmidta, iako smatra da bi bilo najbolje da domaći izabrani politički predstavnici sami postižu dogovor i donose rješenja za dobrobit svih građana i zemlje.