Heftičnjak: Schmidt happens: Nametnuta vlada i Čovićevi pijuni

heft201

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas.

Federacija Bosne i Hercegovine je dobila novu vladu. Konačno. Fadil Novalić i njegovi ministri iz SDA, HDZ-a i SBB-a bili su četiri godine u tehničkom mandatu, jer ih izabrao saziv Parlamenta iz 2014. – 2018. godine. Ko je za to kriv. A HDZ najviše, mada ni SDA-u nije bilo mrsko. Prije nekoliko mjeseci, ipak, se znalo. Novalić mora da leti, a novu vladu bez SDA i njenog potpredsjednika Lende može nametnuti samo Visoki predstavnik Christian Schmidt. On je to mogao uraditi na način da ojača građanski princip ili da ponovo odigra za HDZ i Dragana Čovića. Naravno da je izabrao ovo drugo. I što bi rekli Englezi: Shit happens – s*** se događaju, mi bi u Bosni i Hercegovini rekli – Schmidt happens – dakle, Visoki predstavnik je pomnožio s nulom građane ove zemlje, a najviše najmnogobrojniji narod Bošnjake, tako što je suspendirao Ustav Federacije jednokratno, na 24h, kako bi mogao biti imenovan novi premijer Nermin Nikšić.

 

Vladu smo, dakle, dobili. A na kraju nakon što su iz igre ispali NES i Stranka za Bosnu i Hercegovinu, za nju su glasali Arnel Isak, koji je za protuuslugu dobio da mu vlastiti babo – Ramo – višestruko osuđivani kriminalac, postane federalni ministar unutrašnjih poslova, kao i Kenan Uzunović koji jadan ne zna je li pošao ili je došao, ali da ga je neko kupio – nema dileme. U toj Vladi će biti i Sanja Vlaisavljević kojom Dragan Čović u lice pljuje na otvoreno Sarajevo, kao i na njegove multietničke vrijednosti. U toj Vladi će biti i Vojin Mijatović, nestabilni dečko iz Banja Luke koji u biti nema nikakve veze sa Federacijom. Ima tu provala od ministara i Nikšićeva vlada je spoj nesposobnih i istrgovanih ministara, kojima će iz Mostara upravljati Dragan Čović. Nikšićevi ministri će biti pijuni Dragana Čovića. SDA je naravno zaslužila da ide u opoziciju, ali da se Bošnjaci ponižavaju na ovakav način – to je nedopustivo.

 

I džaba laži ministra vanjskih poslova Dine Konakovića da Schmidt nije donio jednokratnu odluku suspenzije Ustava kako bi zaobišao bošnjačkog potpredsjednika Federacije, džaba i pravdanja Isaka i Uzunovića koji su samo par dana prije glasanja tvrdili drugačije, džaba lažno naknadno moralisanje Denisa Bećirovića i Irfana Čengića, džaba i Nikšićeva tvrdnja da je njegova vlada čista... Sve je to džaba. Aktuelna Vlada Federacije je nametnuta. Nametnuta od strane Christiana Schmidta, uz podršku međunarodne zajednice, prvenstveno Ambasada SAD u BiH. I da neko ne pomisli kako treba braniti SDA. Ne treba. Ona je stvorila i Dinu Konakovića, i Ramu Isaka i sve druge ''isake'' koji su ovladali našim javnim prostorom i politikom. Njihov dolazak umjesto SDA, neće promijeniti ništa. Problem je što međunarodna zajednica ponovo igra na lošu kartu i stvara ogorčenje kod Bošnjaka. To dugoročno neće opstati. Bošnjacima treba podrška međunarodne zajednice, ali ona istinska, građena na evropskim standardima i principima građanskog društva. Christian Schmidt će ostati upisan kao klasični poslušnik Zagreba i u službi Dragana Čovića koji će vući sve konce i u Vijeću ministara (zajedno sa Miloradom Dodikom) i u Vladi Federacije koja će biti limitirana na njegovu volju.