Schmidt je danas iskoristio bonske ovlasti: Pročitajte šta je tačno nametnuo visoki predstavnik

c

Visoki predstavnik Christian Schmidt je 20. septembra 2023. godine donio Odluku kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Centru za Memorijal i groblje za žrtve genocida 1995. Srebrenica-Potočari.

Odluka omogućava Centru da dalje razvija i širi svoje aktivnosti, posebno one od značaja za sjećanje na genocid, kako bi se spriječilo poricanje i revizionizam, osigurala prevencija kršenja ljudskih prava i doprinijelo pomirenju.

Konkretno, omogućava Centru da uspostavi odjel za istraživanje i obrazovanje, stručnu komisiju i Počasni odbor.

Takođe omogućava Centru da nabavi jedinstvene artefakte relevantne za njegov rad.

Jačanjem uloge Centra, Odluka doprinosi izgradnji istine, pravde i povjerenja kao ključnih sastojaka trajnog mira, stabilnosti i napretka.

Žalbe žrtava rata i dalje ostaju uglavnom bez odgovora već skoro tri decenije zbog nepostupanja nadležnih vlasti u Bosni i Hercegovini, objavljeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik poziva nadležne vlasti da poduzmu hitne mjere za poboljšanje položaja žrtava rata i podršku i jačanje pomirenja i izgradnje povjerenja u cijeloj zemlji, uključujući, ali ne ograničavajući se na:

Uklanjanje prepreka žrtvama rata da dobiju odgovarajuću naknadu za nematerijalnu štetu;
zabrana izbora, imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru, kao i odlikovanja lica osuđenih za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine; i
uključujući podatke o državljanima Bosne i Hercegovine i ljudima rođenim ovdje koji su osuđeni za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine pred međunarodnim sudovima u kaznene evidencije u Bosni i Hercegovini.