Scholz održao sastanak s Draghijem: Potrebno je ubrzati procese evropskih integracija

.
Novi njemački kancelar Olaf Scholz boravio je danas u službenoj posjeti Italiji gdje se sastao s italijanskim premijerom Mariom Draghijem.

 

Lideri Italije i Njemačke razgovarali su o brojnim bilateralnim pitanjima zemalja, ali su se dotakli i zajedničkih problema i prilika koje se odnose na rad unutar Evropske unije.

Tokom konferencije za medije, premijer Italije Mario Draghi je naglasio kako Njemačku i Italiju vežu duboke veze, te da dvije zemlje u narednom periodu moraju raditi na brojnim evropskim pitanjima.

"Ova posjeta produbljuje naše veze i naša je volja da sarađujemo kako bismo se suočili s velikim evropskim izazovima. Jedno od prvih pitanja koje je potrebno ubrzati jeste proces evropskih integracija. Kada je riječ o ovom problemu, postoji snažna podudarnost stavova s kancelarom Scholzom", rekao je Draghi.

On je također naglasio kako jednoglasno odlučivanje unutar EU stvara brojne probleme, naročito u kontekstu vanjske politike i odbrane.

"Jednoglasnost ometa sposobnost djelovanja i predstavlja prepreku. Međutim, nije lako prevazići taj problem naročito za pitanja poput vanjske politike i odbrane. To je veoma kompleksno", poručio je italijanski premijer.

S druge strane, Scholz je tokom konferencije pohvalio rad italijanskog premijera, ali i snalaženje Italije tokom pandemije koronavirusa. Njemački kancelar je naglasio kako Berlin i Rim dijele iste interese, te da trebaju raditi na njihovoj realizaciji.

"Važno je da se napravi napredak za Evropu i naše dvije zemlje su fundamentalne za uspjeh ove operacije. Potrebna nam je bliska saradnja i moramo ojačati naše odnose. Možemo u budućnosti napraviti odličan posao", pojasnio je Scholz.

 (Foto: Governo.it)