Scholz u Skoplju: Zapadni Balkan od strateškog značaja za Njemačku

olaf scholz

Također je pozdravio sporazum postignut između Sjeverne Makedonije i Grčke, kojim je riješen spor oko imena.

Njemački kancelar Olaf Scholz, koji je u okviru balkanske turneje posjetio Sjevernu Makedoniju, poručio je kako je Zapadni Balkan od strateškog značaja za Njemačku i da je njegova zemlja opredjeljena za članstvo zemalja regije u Evropskoj uniji (EU).

Scholz se u okviru posjete Sjevernoj Makedoniji u glavnom gradu Skoplju sastao s premijerom Dimitrom Kovačevskim, a nakon susreta održana je zajednička konferencija za novinare.

Scholz je rekao da je “Zapadni Balkan od strateškog značaja za Njemačku i da je opredijeljen za članstvo zemalja regije u EU”.

Ističući da je evropska perspektiva obećana zemljama u regiji prije 20 godina, Scholz je rekao da je vrijeme da to obećanje postane akcija.

“Njemačka je ozbiljna po pitanju EU integracija za zemlje u regiji, a to se posebno odnosi na Sjevernu Makedoniju. EU je dala obećanje, posebice Sjevernoj Makedoniji, koja je ispunila sve preduvjete za početak pristupnih pregovora”, kazao je Scholz.

Također je pozdravio sporazum postignut između Sjeverne Makedonije i Grčke, kojim je riješen spor oko imena.

Njemački kancelar pozdravio je i činjenicu da je Sjeverna Makedonija podržala stav EU-a prema Rusiji i uvela sankcije zbog ruske vojne agresije u Ukrajini, dodajući da je to dodatni dokaz evropske orijentacije zemlje.

Govoreći o bilateralnim odnosima, Scholz je rekao da su oni raznoliki i bliski.

“To potvrđuju i brojke naših ekonomskih veza koje su uspješna priča. Od 2014. do 2021. zajednička trgovinska razmjena više se nego udvostručila, s 2,2 na 4,7 milijarde eura”, naveo je Scholz.

Podržao je i regionalnu ekonomsku saradnju zemalja Zapadnog Balkana, istaknuvši kako želi “oživjeti” Berlinski proces koji je započeo 2014. i predviđa stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare dvojica čelnika istaknuli su podršku procesu evropskih integracija Sjeverne Makedonije i ostalih zemalja regije.

Kovačevski je zahvalio Njemačkoj na snažnoj podršci i rekao da je to ohrabrenje zemlji. Također je pozdravio dobre trgovinske odnose i pozvao njemačke kompanije da nastave ulagati u Sjevernu Makedoniju.

“Ove godine navršava se 29 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između naše dvije zemlje. Savezna Republika Njemačka je u ove tri decenije uspostavila i zadržala prvo mjesto u robnoj razmjeni s našom zemljom, vrijednom 4,2 milijarde eura. Nešto više od 45 posto ukupnog izvoza Sjeverne Makedonije završava u Njemačkoj. Dvjesto kompanija iz Njemačke su partneri makedonskih kompanija i otvorili su 20.000 radnih mjesta ovdje u zemlji”, rekao je Kovačevski.

Podsjetimo, Scholz je je u dvodnevnoj posjeti u okviru balkanske turneje zaobišao Sarajevo. Ranije je posjetio Beograd i Kosovo.