fbpx SDA Cazin: Moramo zaštiti našu malinu, jer su potencijali u ovom sektoru iznimno veliki

SDA Cazin: Moramo zaštiti našu malinu, jer su potencijali u ovom sektoru iznimno veliki

Home

SDA Cazin: Moramo zaštiti našu malinu, jer su potencijali u ovom sektoru iznimno veliki


Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i predstavnici Ministarstva održali su sastanak sa predstavnicima Koordinacionog tijela „Zajedno za bh. malinu“, Saveza prerađivača jagodičastog voća u BiH te Udruženja otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća.

Glavna tema sastanak je bila “ cijena malina” , gdje su se svi složili da je potrebno uložiti veće napore i poboljšati saradnju otkupljivača i izvoznika ove vrste voća.

Zaključeno je da će se u narednom periodu oformiti radna grupa , koja će imati jedan zadatak, a to je utvrđivanje cijene maline u FBiH, te da će u narednom periodu biti održani sastanci sa predstavnicima nadležnih ministarstava drugih nivoa vlasti, kako bi se i dalje radilo na rješavanju problema u ovom sektoru.

“Izuzetno mi je drago da smo razgovarali sa proizvođačima, otkupljivačima i predstavnicima akademske zajednice, kao i da smo definirali korake ka unapređenju oblasti. Mi jednostavno moramo zaštiti našu malinu, jer su potencijali u ovom sektoru iznimno veliki“, rekao je minister Dedić.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnostima zajedničkog nastupa svih zainteresiranih strana u ovom sektoru u promoviranju bh. maline. Također, razgovarano je o poticajima u sektoru malinarstva, o savjetodavnim službama za ovaj sektor, nemogućnosti prodaje određenih količina maline iz 2016. godine, otkupnim stanicama, te kapacitetima hladnjača u FBiH.

 

(Izvor:SDA Cazin)

Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 18/06/2017 - 07:34

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top